xcounter
#

Дійсно історичний удар FPV-дроном: з’явилося відео, як він влетів у хвіст вертольоту Ми-28 рашистів

22814
Ворожий Ми-28, фото ілюстративне
Ворожий Ми-28, фото ілюстративне

Тривалий час гелікоптери були недосяжною ціллю для FPV-дронів, але тепер, схоже, буде більше підбитої ворожої техніки за допомогою цього озброєння

Українські оператори FPV-дронів демонструють дійсно високий рівень майстерності в експлуатації цієї зброї, а особливо у тих епізодах, коли їм вдається нищити цим озброєнням російські розвідувальні безпілотні літальні апарати. Причому, якщо уважно роздивитися одне з останніх відео, на якому ворожий "Орлан" зафіксував атаку по ньому ж нашого "зенітного" дрона, такий FPV має максимально полегшену конструкцію, що є досить практичним рішенням.

І все ж таки розвідувальні безпілотники - не останні цілі для FPV-дронів в небі. Так, протягом місяців у мережі з’являлися кадри, як наші військові час від часу намагаються вполювати цим озброєнням таку дійсно складну ціль, як гелікоптери.

Читайте також: Україна має тотальний дефіцит зенітних ракет - про FPV-дрони проти БПЛА тепер говорять на найвищому рівні

Як приклад можна згадати епізод за вересень 2023 року, коли оператор FPV-дронів з підрозділу "Птахи Мадяра" у досить неочікуваній зустрічі в небі намагався підбити російський ударний гелікоптер Ка-52 (відео вище). Ворожа машина змогла втекти, але загалом було зрозуміло, що рано чи пізно FPV-дрон дістане й таку складну ціль.

Водночас близько тижня тому повідомлялося, що FPV-дроном вдалося уразити ворожий Ми-8, хоча тут не виключено, що машина могла бути знищена й іншими засобами ураження.

Разом з тим, тепер ми маємо вже перший дійсно повноцінний зафіксований епізод ураження FPV-дроном гелікоптера російського окупаційного війська - так, вчора, у соцмережах поширилося фото, на якому наш FPV-дрон перебуває у лічених секундах до ураження російського Ми-28 у хвіст.

Ворожу машину було уражено у Курській області, про пошкодження гелікоптера вже "відзвітували" російські пропагандисти - за їхніми словами, машина дійсно була уражена, але нібито підлягає ремонту, а екіпажу вдалося врятуватися.

Ураження FPV-дроном ворожого гелікоптера підтверджують й українські канали, зокрема в своєму особистому блозі "Офіцер" лейтенант ЗСУ з позивним "Алекс" відзначив наступне:

Згодом відео ураження ворожого Ми-28 передчасно поширилося в мережі, тож зрештою його оприлюднив волонтер Сергій Стерненко. Він наголосив, що завчасна публікація таких кадрів небезпечна для наших операторів FPV-дронів, а також є ризик зриву подальших планів наших військових.

У будь-якому випадку, тепер ми вже точно можемо говорити про те, що ворожі гелікоптери - не така вже й недосяжна ціль для наших FPV-дронів і також можна обережно припустити, що наші військові цілком можуть мати якісь більш удосконалені версії цього озброєння та вже напрацьовані тактики використання з урахуванням попередніх спроб.

Що цікаво, вчора також було знищено інший ворожий гелікоптер - Ка-52, який також "отримав" у хвостову частину. Але ймовірно, це просто співпадіння і його могли підбити з ПЗРК чи іншого озброєння.

Читайте також: Прагматична система проти мінних полів, яка потрібна Україні - безпілотний M113 з M58 MICLIC