xcounter
#

Якими зенітним FPV-дронами збивають російські розвідувальні БПЛА та як це відбувається (відео)

12432
Якими  зенітним FPV-дронами збивають російські розвідувальні БПЛА та як це відбувається (відео)

Вперше з'явилось відео з російського розвідувального БПЛА, який був успішно перехоплений українським зенітним FPV-дроном

Для перехоплення російських розвідувальних БПЛА типу "Орлан-10" та Zala Сили оборони України почали активно використовувати FPV-дрони.

Такі повітряні дуелі набувають все більших обертів і вже є велика кількість відео, які були зняті з українського боку, тобто з дрона-перехоплювача. Але зараз з'явилось відео з російської сторони, тобто з БПЛА-розвідника, який і був успішно перехоплений.

Читайте також: Вперше на відео показали, як Повітряні сили запускають Storm Shadow

На ньому український FPV-дрон потрапляє на камеру буквально на пару кадрів, саме перед тим, як вибухнути поряд із ціллю. Але на цих зображень цілком достатньо для того, щоб оцінити український дрон-перехоплювач.

зенітний дрон FPV

Як видно, мова йде про дрон квадрокоптерного типу, який не лише зміг піднятися на висоту близько 1000 метрів, а ще й наздогнати ціль. А зазвичай такі розвідувальні БПЛА типу "Орлан-10" та Zala мають крейсерську швидкість близько 100 км/год.

Увагу можливо звернути на те, що український FPV-дрон максимально полегшений, зокрема за рахунок значно меншого акумулятора. Також на дроні відсутні стандартні засоби ініціації у вигляді металевих "вус", замикання яких призводить до детонації боєприпасу. Замість них ініціація бойової частини проходить з пульта оператора, тобто забезпечується підрив поряд із ціллю.

Щодо самого боєприпасу, то можливо мова йде про ручну гранату типу M26, але враховуючи якість відео можливо дуже легко помилитися. Але таке бойове оснащення в цілому виглядає доволі практичним та ефективним рішенням.

І загалом весь цей зразок зенітного дрона відрізняється максимально практичними рішеннями, які пов'язані із необхідністю максимально полегшити конструкцію. Водночас необхідно пам'ятати, що за такими відео стоїть, спочатку, процес виявлення російського розвідувального БПЛА, а потім - виключна майстерність оператора. Бо він має на картинці з камерою доволі низької якості побачити ворожий дрон та встигнути його перехопити поки не сіла батарея.

Водночас саме такі зенітні дрони розглядаються, як ефективний та, а це головне, дешевий засіб боротьби із БПЛА. Наприклад, навіть пан'європейський ракетний гігант MDBA розробив аналогічний дрон-камікадзе для системи Sky Warden. Але, скоріш за все, з усуненням найголовнішого недоліку такої системи - залежності від майстерності оператора.

Читайте також: У США визначили, як протистояти Китаю та РФ: який досвід України впровадити та як повернутись до режиму Холодної війни