xcounter
#

Вперше на відео показали, як Повітряні сили запускають Storm Shadow

3938
Запуск Storm Shadow/SCALP з Су-24
Запуск Storm Shadow/SCALP з Су-24

Це перше офіційне відео використання крилатих ракет Storm Shadow/SCALP від Повітряних Сил ЗСУ та перше відео з бойовим використанням цієї ракети взагалі

З нагоди 20-річчя Повітряних сил ЗСУ, які саме сьогодні у першу неділю серпня святкують свій ювілей, було опубліковано відео із застосуванням озброєння та техніки, яке зараз використовується для захисту України.

Серед епізодів - перше офіційне фільмування використання крилатих ракет Storm Shadow/SCALP з фронтового бомбардувальника Су-24.

Читайте також: У США визначили, як протистояти Китаю та РФ: який досвід України впровадити та як повернутись до режиму Холодної війни

Зокрема зафільмовано, як скидання здійснюються з висоти близької до 500 метрів на дозвуковій швидкості, при цьому Су-24 не виконують протизенітний маневр з розворотом та відходом на форсажі. Тобто скидання відбувається у достатній віддаленості від фронту.

Слід зазначити, що загалом відео використання Storm Shadow/SCALP обмаль і фактично єдине, що до цього часу було - це офіційне відео від розробника та виробника цих ракет - MBDA, з кадрами знятими ще наприкінці 90-х та на початку 2000-х років.

Більше того, це відео є першим публічним записом саме бойового використання цих крилатих ракет. Хоча раніше вони використовувались під час війни проти Іраку у 2003 році, у 2011 році у Лівії, проти режиму Асада у Сирії та ІДІЛ в Іраку.

Але саме відбиття агресії РФ в Україні стало зоряним часом цієї ракети з ефективним ураженням таких цілей, як штаб Чорноморського флоту РФ у поки окупованому Севастополі та навіть підводний човен, що стало унікальною та першою в історії подією.

Читайте також: Є завдання зробити ракету на кшталт AIM-120 AMRAAM, щоб одразу 18 одиниць влізло в пускову Enduring Shield