xcounter
#

Є завдання зробити ракету на кшталт AIM-120 AMRAAM, щоб одразу 18 одиниць влізло в пускову Enduring Shield

20999
Фото - Dynetics
Фото - Dynetics

Армія США розвиває проєкт нового системи протиповітряної оборони, щоб закрити пробіл між комплексами ближньої дії та Patriot і THAAD

Американське військо сьогодні продовжує тестувати свою нову систему протиповітряної дальності Enduring Shield у рамках програми IFPC (Indirect Fire Protection Capability System) Increment Two разом із радаром Sentinel і також системою управління IBCS (Integrated Battle Command System), яка відповідає за прийняття рішення про пуски ракет або ж скасування місії - цей комплекс ППО призначений для боротьби з низкою загроз - безпілотниками, крилатими ракетами тощо - і створювався з метою заповнити прогалину між засобами ближньої дії та такими як Patriot чи THAAD.

Наявна версія комплексу Enduring Shield передбачає інтеграцію пускової установки одразу на 18 ракет AIM-9X Sidewinder - але у 2025 році планують провести конкурс, щоб обрати нову ракету, бо Армія США хоче мати потужніше озброєння для цього свого комплексу для боротьби з китайськими крилатими ракетами, крім того, ракета не повинна бути аж надто великими за розмірами, про що заявив бригадний генерал Френ Лозано, керівник виконавчого офісу програми з ракет та космосу, розповідає видання Defense One.

Читайте також: Треба розвивати залізниці в НАТО, щоб зброю для України було возити простіше, і без цього нікуди

За його словами, військо розглядає оснащення комплексу Enduring Shield ракетами на кшталт AIM-120D AMRAAM, і тут є зовсім просте рішення просто взяти NASAMS, але річ у тім, що там йдеться всього лише про шість ракет і у випадку з AMRAAM перезаряджання триває 45 хвилин.

Як раніше відзначав Лозано, перед виробниками стоїть завдання зробити меншими за розмірами двигун, секцію наведення, водночас ГСН повинна отримати удосконалені можливості. Також Лозано наголошував, що ракета повинна отримати удосконалене паливо з метою збільшення її дальності.

Розробка ракети має завершитися орієнтовно у 2029-2030-х роках, після чого має стартувати дрібносерійне виробництво. Відкритим залишається питання, чи будуть Enduring Shield зрештою озброювати комбінацією двох ракет (наявної AIM-9X Sidewinder та майбутньої розробки) або ж зрештою зупиняться суто на новій ракеті.

Сьогодні Армія США проводить другий етап випробування IFPC, а на осінь цього року заплановані тести із залученням ЗРК Patriot, системи Enduring Shield, системи управління IBCS, радарів Sentinel і також LTAMDS.

Щодо останніх, то днями повідомлялося про контракт на старт виробництва цих РЛС на понад 2 млрд доларів - нагадаємо, що LTAMDS призначені для заміни наявних радарів зенітного ракетного комплексу Patriot.

Як відзначає генерал-лейтенант Роберт Раш, Армія США також працює над тим, щоб системи управління мали можливість приймати рішення, яким ракетами чи БПЛА ворога надавати пріоритет - як приклад наводять використання російським окупаційним військом дешевших безпілотників для перенавантаження та викриття позицій систем протиповітряної оборони.

Раніше Defense Express розповідав, що у США наполягають на реалізації комплексних рішень у контексті захисту своєї надважливої бази на Гуамі від ймовірних атак КНР.

Читайте також: Масштабна пожежа на "Морозовську" - рашисти випадково визнали, що проґавили десятки ударних дронів