xcounter
#

Треба розвивати залізниці в НАТО, щоб зброю для України було возити простіше, і без цього нікуди

3229
Логістичні перевезення іспанської армії, фото ілюстративне, джерело - Ejército de Tierra
Логістичні перевезення іспанської армії, фото ілюстративне, джерело - Ejército de Tierra

Аспекти воєнної логістики Альянсу напряму стосуються нашої країни більшою мірою, чим здається на перший погляд

В одній з наших публікацій ми раніше писали, що є гарний приклад з 10 Leopard 2 від Іспанії, чому зброя від Заходу може їхати в Україну так повільно. Нагадаємо коротко суть: іспанське Міноборони 15 липня цього року заявило про початок передачі 10 танків Leopard 2A4 для ЗСУ; при цьому був наведений таймінг, із якого випливало, що доставка цих танків безпосередньо в руки наших військових може зайняти взагалі кілька тижнів.

Окремо цікава деталь полягала в тому, що замість вести "Леопарди" із Іспанії до Польщі сухопутним транспортом напряму, наприклад залізницею, ці танки привезуть морським транспортом до одного із польських портів.

Читайте також: Пропагандисти РФ заявляють про гіпотетичну ракету "Искандер-1000" на дальність до 1000 км
Логістичні перевезення іспанської армії, фото ілюстративне, джерело - Ejército de Tierra

З однієї сторони, таку логіку доставки можна було пояснити необхідністю поєднати мотиви зручності та прихованості переміщення, бо все має відбуватись без "зайвих очей". Тому власне це і був показовий приклад, чому зброя від Заходу в Україну може їхати так повільно.

А з іншої сторони, виявляється, залізничний транспорт в країнах НАТО і так не має відповідної конфігурації, щоб техніку та озброєння для України можна було б доставляти максимально швидко, і це та проблема, яку треба виправляти, бо інакше ніяк.

Для ілюстрації, іспанський профільний портал Infodefensa видав публікацію з цікавою та показовою назвою "Воєнна мобільність як тригер для створення загальноєвропейської залізничної мережі". Для початку там наводиться такий факт: на 500 кілометрів кордону з Францією Іспанія має лише два залізничні прикордонні переходи з високою пропускною здатністю, у той час як наприклад Італія – мінімум сім.

САУ PzH 2000 на спеціалізованій 6-вісній платформі, фото з відкритих джерел

Крім того, в Іспанії є нюанс, що там на залізницях використовуються одразу дві ширини колії – "європейська" 1435 мм та "іберійська" 1668 мм, що м’яко кажучи також не сприяє покращенню мобільності в рамках НАТО. Тому, мовляв, іспанському уряду слід окремо потурбуватись про те, щоб знайти "вузькі місця" в логістичній системі країни, наприклад тим же залізницям, та "під’єднаних" до них морським портам та аеропортам, ну і "розшити" їх.

Як приклад роботи по розширенню логістичних коридорів в рамках Альянсу називається угода, яку в січні 2024 року уклали між собою Нідерланди, Німеччина та Польща по створенню північноєвропейського залізничного коридору, який має вести напряму до кордонів з Білоруссю та Україною, щоб у випадку чого можна було швидко перекидати війська та озброєння.

Ну і також – що у червні цього року уряди країн Балтії, Польщі, Угорщини, Чехії та Словаччини уклали спільну декларацію, за якою вони сподіваються отримати більше фінансування з казни ЄС на розвиток залізниць як інфраструктури "подвійного призначення", зокрема з оборонною метою.

Але з цього всього, що виклали іспанці, випливає один специфічний логістичний висновок. Хоча країни Європи в рамках НАТО і поєднані між собою транспортною мережею TEN-T, по факту, Альянс в логістичному плані зараз складає із себе скоріше поєднання різних «логістичних островів», які потрібно між собою ще поєднати.

І тут мова явно не тільки про "військовий Шенген" як зняття скоріше бюрократичних перепон для переміщення військ та озброєння між країнами НАТО, але й також про реальне розширення інфраструктурних спроможностей.

Читайте також: Деталі виробництва снарядів у КНДР для РФ: заводи, джерело сировини, плани та строки