xcounter
#

Пропагандисти РФ заявляють про гіпотетичну ракету "Искандер-1000" на дальність до 1000 км

7836
ОТРК "Искандер", ілюстративне фото з відкритих джерел
ОТРК "Искандер", ілюстративне фото з відкритих джерел

Ворог заявляє про роботу над новим зразком ракетного озброєння, який може мати збільшену дальність

Один із російських пропагандистських ресурсів заявляє, що зараз в РФ ідуть роботи по балістичній ракеті під умовним та неофіційним позначенням "Искандер-1000", котра начебто має дальність стрільби до 1000 кілометрів та доопрацьовану бойову частину.

Стверджується, що вперше зразок російського ракетного озброєння під умовним позначенням "Искандер-1000" був "засвічений" ще у травні 2024 року, на кадрах пропагандистського відео до 78-річчя ракетного полігону "Капустин Яр".

Читайте також: Крити вже нема чим: у Кремлі лякають тим, що вже й так зробили - про погрози ракетами середньої дальності
Ймовірно "Искандер-1000", зображення з відкритих джерел

Ворожі пропагандисти пишуть, що по їх заявленому черговому "вундерваффе" під неофіційним позначенням "Искандер-1000" доступних даних поки що мало. Окрім заявленої дальності стрільби до 1000 кілометрів, там також заявляється коефіцієнт ймовірного відхилення від цілі "від 5 метрів".

Маса "доопрацьованої БЧ" при цьому не називається, але стверджується, що там використовується "автономна інерційна система наведення, ймовірно із системою корекції за даними супутникової навігації та можливо із радіолокаційним наведенням по карті місцевості в районі цілі на фінальному етапі польоту".

Ракета під неофіційним позначенням "Искандер-1000" начебто має конструктивну подібність до балістичної ракети 9М723 до ОТРК "Искандер". При цьому стверджується про можливість використання штатної пускової до "Іскандера".

Порівняння 9М723 до ОТРК "Искандер" та гіпотетичного "Искандер-1000", зображення з відкритих джерел

Слід зробити поправку на те, що російські пропагандисти заявляють про свій гіпотетичний "Искандер-1000" на тлі погроз Кремля зробити те, що вони й так зробили ще в 2019 році, тобто розгорнути ракети середньої дальності наземного базування, що власне й привело до фактичної призупинення дії угоди РСМД.

З іншої сторони, не варто виключати і те, що росіяни справді можуть працювати в напрямку по власній балістичній ракеті до ОТРК "Искандер" на дальність до 1000 кілометрів, зважаючи на досвід використання для ударів по Україні в перші місяці 2024 року північнокорейських балістичних ракет KN-23, які під час випробувань показали дальність пуску до 900 кілометрів. У той час як наявні на той момент у російських окупантів 9М723 до ОТРК "Искандер" мали дальність пуску максимум до 500 кілометрів.

Нагадаємо, у травні 2024 року Defense Express писало, що росіяни на той момент заявляли дві нові ракетні бригади, одна з яких ймовірно під KN-23 від КНДР.

Читайте також: Рашисти кажуть, що зробили друге покоління бюджетного аналогу свого "Пеніциліну"