xcounter
#

Деталі виробництва снарядів у КНДР для РФ: заводи, джерело сировини, плани та строки

22028
Ким Чен Ин на одному із воєнних заводів
Ким Чен Ин на одному із воєнних заводів

Попри цілий ряд проблем КНДР збільшує виробництво 152-мм снарядів для РФ створюючи нові лінії під землею

КНДР активно збільшує постачання до РФ снарядів у калібрі 152-мм, для чого створює та переоснащує нові виробничі лінії, хоча і стикається з доволі значними проблемами. Більше того, стали відомі доволі цікаві деталі цього процесу, які охоплюють строки, об'єми, місця та постачання сировини для виробництва снарядів.

Це стало відомо завдяки Radio Free Asia Korean, якій вдалось отримати інформацію від посадовців з КНДР. Нижче основне та з додатковими поясненнями від Defense Express.

Читайте також: Пакет допомоги від США на 1,7 млрд доларів, куди пішло 1,2 з них за програмою USAI
заводи боєприпасів КНДР
Відомі завдоди боєприпасів КНДР

Загалом процес постачання боєприпасів до РФ активізувався після візиту Ким Чен Ина до РФ у вересні 2023 року. І така співпраця дозволила КНДР отримати додаткові ресурси для своїх ядерної та ракетної програми.

Для задовільнення потреб РФ у КНДР створили чи перепрофілювали лінії виробництва. Зокрема на підприємстві, з назвою у стилі "щоб ніхто не здогадався" - "915-й завод лісозаготовчого обладнання", що знаходиться поряд з містом Хесан лінія, яка знаходиться у підвалі, раніше випускала мінометні міни була перепрофільована на випуск 152-мм снарядів.

План виписку однієї цієї лінії становить 6 тисяч корпусів снарядів на місяць, тобто 72 тисячі корпусів снарядів на рік. І мова йде саме про корпуси снаряди, при цьому без вибухової речовини, а не про боєприпаси у зборі. Цей показник досі не був досягнутий, хоча переобладнання лінії почалось одразу після повернення Ким Чен Ина з РФ. Воно тривало менше двох місяців та наприкінці грудня вже була випущена перша тестова партія. Завод має пріоритет у постачанні електроенергії і попри вимикання сусідніх міст отримує її без перебоїв.

кндр завод
Виробниче обладнання на неназваному воєнному заводі у КНДР

Стало відомо і джерело сировини, яка постачається на цей завод. Вона надходить з Китаю, а не з РФ. При цьому мова йде і про спеціальні сплави. Водночас ці постачання не постійні і це є однією з причин невиконання плану. Зазначимо, що Хесан знаходиться прямо на кордоні з Китаєм.

Вироблені на цьому заводі корпуси снарядів направляються на "Завод сільськогосподарської техніки" у районі міста Кілджу, де їх начиняються вибухівкою та загалом перетворюють у боєприпас у зборі та готову продукцію.

На ще одному "Заводі №95", який знаходиться поряд з містом Самджійон (як і "915-ий" знаходиться у тому ж північному регіоні Рянчан) також перейшов на випуск 152-мм боєприпасів. При цьому він раніше, в першу чергу, виробляв патрони до стрілецького озброєння і додатково мінометні міни. Але підвалу на поверхню була перенесена лінія виробництва 82-мм мін, а її місце у захищенному просторі зайняла лінія з виробництва 152-мм снарядів. Цей процес нібито також зайняв два місяці і виробництво почалось ще наприкінці 2023 року.

Водночас основним підприємством КНДР, яке займається виробництвом артилерійських боєприпасів є "Тракторний завод" у місті Канге, який виробляє валову частину боєприпасів. З цікавого, зазначається, що зазвичай навіть керівники підприємств не знають, що вони виготовляють снаряди для РФ.

Читайте також: РФ вдруге кинула на штурм шалену кількість бронетехніки разом з "байкерами" та багі - 79-а ОДШБр відбила атаку