xcounter
#

Екскурсія Ким Чен Ина по "торговельному залу" РФ: яку маячню несли російські генерали та що розповіли дійсно важливого

Екскурсія Ким Чен Ина по "торговельному залу" РФ: яку маячню несли російські генерали та що розповіли дійсно важливого
5969

Найвище військове командування РФ активно плутається у характеристиках своєї зброї та строках розробок, тому заяву про нову крилату ракету Х-БД необхідно пропустити через цей фільтр, а ось оновлення Х-22 - взяти до уваги

Спеціально для північнокорейського диктатора Ким Чен Ина, який перебуває з багатоденним візитом у РФ, влаштували екскурсію на аеродром під Владивостоком та на фрегат "Маршал Шапошников" проекта 1155М.

Про те, що мова йде про суцільну та традиційну для Кремля "показуху" говорить той факт, що у цивільний міжнародний аеропорт "Владивосток", який в офіційному повідомленні названий "Кневичи", спеціально зігнали бойові літаки.

Читайте також: США випереджають власні плани пришвидшення виробництва 155-мм снарядів

МиГ-31И з "Кинжалом" та потужніша Х-22

І все для того, щоб продемонструвати вочевидь найближчому союзнику, із того, що потрапило на кадри та було озвучено - бомбардувальники дальньої авіації Ту-160, Ту-95МС, Ту-22М3, фронтовий бомбардувальник Су-34, штурмовик Су-25, а також МиГ-31 з "Кинжалом".

В офіційному повідомленні він зазначений не МиГ-31К, а МиГ-31И. І перший раз про такий індекс машини стало відомо у серпні 2022 року. Зазначається, що ця версія носія "Кинжала" оснащена рядом систем, які дозволяють "в автоматичному режимі без участі пілота" вивести літак на потрібну траєкторію запуску та у точно розрахований момент запустити ракету.

МиГ-31И
МиГ-31И на задньому плані, бортовий номер 43 "синій"

Можливо саме така модернізація є необхідно для того, щоб забезпечити точність використання Х-47 "Кинжал". А також прямо вказує, що вона потребує вкрай точних параметрів польоту та позиціонування літака під час скидання. І навіть незначні помилки означають збільшення кругового імовірного відхилення цієї російської ракети на позначку у 1 км, що є більш ніж критичною вадою.

Також командувач Дальньої авіації "ВКС" РФ Сєргєй Кобилаш заявив що для літака Ту-22М3 неназвана ракета пройшла оновлення та отримала нові бойові частини. Вочевидь мова йде про Х-22, і за словами російського військового злочинця її вага становить до 1700 кг. Зазначимо, що у Х-22 розмір бойової частини складає близько 950 кг.

Х-22
Х-22

При цьому мова навряд йде про Х-32, рисою якої було якраз зменшення ваги бойової частини для збільшення дальності застосування, яка виросла з 300 до 600-1000 км за різними джерелами. Водночас значне посилення бойової частини Х-22 є для України значною загрозою, бо її ворог застосовує якраз з метою ударів по містах.

Ту-160 з Х-БД

Під час екскурсії командувач Дальньої авіації "ВКС" РФ Сєргєй Кобилаш, продемонстрував "відмінне" знання матчастини, яка знаходиться у його підпорядкуванні. Під час демонстрації Ту-160 він повідомив, що вантажопідйомність машини складає 100 тонн.

Водночас Ту-160 має пусту вагу 110 тонн, а максимальну злітну масу - 275 тонн. І лише палива цей літак може взяти 148 тонн, а бойове навантаження складає до 45 тонн.

Ту-160
Шойгу та Ким Чен Ин на фоні Ту-160

Також він повідомив, що Ту-160 озброюється й крилатими ракетами Х-БД з дальністю польоту у 6,5 тисячі кілометрів. Про існування такої розробки на рівні робіт з формування вимог стало відомо у 2017 році. Тобто п'ять років тому цю ракету навіть не розробляли, просто вирішували якою вона буде.

Більше того, ця ракета розробляється спеціально для Ту-160М2 - глибокої модернізації цієї радянської машини. Й у будь-якому випадку поки існує лише два таких літаки, один зібраний з радянського заділу, другий модернізований зі старої машини й обидва лише проходять випробування.

Ту-160М2
Ту-160М2

Враховуючи те, що у РФ активно вихваляються своїми розробками озброєння, а про існування та випробування Х-БД повідомлено не було, навряд вона дійсно існує, й максимум перебуває на стадії дослідного зразка. Й, у будь-якому випадку, для України ця ракета не становить додаткової концептуальної загрози через те, що існуючі Х-101 та Х-555 російські ракетоносії все одно запускають з глибоких тилових районів.

"Циркони" та кермо на олії

Наступна частина екскурсії для Ким Чен Ина пройшла на фрегаті "Маршал Шапошников" проекту 1155М. Цей корабель був спущений на воду у 1984 році, з 2016 по 2021 рік проходив модернізацію та отримав на озброєння 16 універсальних пускових шахт для запуску крилатих ракет "Калибр" та "Оникс". Вони також можуть застосуватись для пуску "гіперзвукових" ракет "Циркон". Відносно останніх, то міністр оборони РФ Шойгу доволі заплутано пояснив їх долю.

Ким Чен Ина на фрегаті Маршал Шапошников
Ким Чен Ина на фрегаті "Маршал Шапошников"

"Циркон" поставлено на озброєння у минулому році. І з цього року, він вже піде у серійне виробництво... Він вже у серійному виробництві", - плутано пояснив Шойгу.

На борту цього корабля Ким Чен Ин поставив, напевно, одне з найголовніших питань, на яке прийшлось відповідати головнокомандувачу військово-морським флотом РФ адміралу Ніколаю Євмєнову: "а кермо, воно на олії чи автоматичне?".

Й важливість цього питання навіть спонукала прес-службу міноборони РФ залишити цей епізод у своєму сюжеті.

Читайте також: Підбитий "Самум" ЧФ РФ завели на буксирах до Севастополя: але як його ремонтувати - величезне питання