xcounter
#

Завдяки звіту Повітряних Сил України стало відомо про ще одну критичну ваду Х-47 "Кинжал"

Х-47 "Кинжал"
Х-47 "Кинжал"
42157

Як виявилось точність Х-47 "Кинжал" гірша ніж у радянських ракетах 60-х років, а кругове імовірне відхилення при пуску на високу дальність вимірюється у кілометрах

Командування Повітряних сил Збройних Сил України офіційно повідомило деталі застосування ворогом так званих "гіперзвукових" ракет Х-47 "Кинжал", які рашисти запустили сьогодні 11 серпня.

Загалом ворог випустив чотири ракети з чотирьох МиГ-31К, які здійснили зліт з авіабази Саваслейка у Нижненовгородский області. Пуски здійснювали з повітряного простору Тульської та Липецької областей, тобто на відстані приблизно 200 км від кордону України.

Читайте також: Нові строки завершення навчання першої групи українських пілотів F-16 - до літа 2024 року: названо причину

Одна з них була перехоплена у районі Києва. Інші три пролетіли близько 900 км та намагались уразити авіабазу у Коломийському районі Івано-Франківської області. Але схибили та уразили об'єкт цивільної інфраструктури та житлового сектору.

На жаль, у результаті цих промахів є загиблі та постраждалі, бо Х-47 "Кинжал" впав поряд із будинком, де проживала родина з трьома дітьми, хлопчик 8 років загинув.

Офіс Генерального прокурора вже опублікував фото воєнного злочину рашистів:

Водночас інформація зі звітів розкрила одну і вкрай важливу ваду російського Х-47 "Кинжал". Справа в тому, що відстань від єдиного аеродрому у Коломийському районі до будь-якого будинку складає близько 1 км. Тобто кругове імовірне відхилення цієї російської "гіперзвукової" ракети при пуску на відстань близько 900 км складає від 1000 метрів.

Це можливо пояснити тим, що у Х-47 "Кинжал" використовується доволі малоточна система наведення, яка не може забезпечити відповідне кругове імовірне відхилення для ударів по точковій цілі.

Важливо зазначити, що зростання похибки від дальності польоту є стандартною проблемою інерціальної системи наведення. Й таким чином чим більше ракета знаходиться у польоті, тим більша похибка. Це цілком може пояснити, чому у випадку ударів по об'єктах, які знаходяться ближче до кордону Х-47 "Кинжал" може демонструвати кращу точність.

Але рівень системи наведення, яку демонструє Х-47 "Кинжал", менший ніж навіть у радянському ОТРК "Темп-С", який був прийнятий на озброєння ще у середині 60-х років. При дальності 900 км він мав "паспортне" кругове імовірне відхилення на рівні 370 метрів.

ОТРК Темп-С
ОТРК "Темп-С"

Звісно це не робить Х-47 "Кинжал" абсолютно безпечною у випадку, коли ворог її застосовує на знану дальність, але в цілому означає кратне зменшення її ефективності загалом.

Тим більше, що на цю розробку Кремль покладав величезні завдання зі знищення елементів протиракетної оборони США. Але, як показує практика, Х-47 "Кинжал" навряд на це здатний взагалі, бо, по-перше, перехоплюється Patriot PAC 3. По-друге, не забезпечує відповідну точність. При цьому остання йому потрібна навіть у випадку удару й у ядерному виконанні, бо мова йде про необхідність ураження високозахищених пускових.

З огляду на це, цілком варто очікувати нову хвилю арештів у РФ осіб, які причетні до Х-47 "Кинжалу". Але якщо раніше "чистки" торкались теоретиків самого гіперзвуку, то цілком можливо, що почнуть приходити й до тих, хто займався системами наведення.

Читайте також: Рашисти мають мінімум вісім САУ "Коалиция-СВ", які досі не стріляли у війні проти України