xcounter
#

Рашисти вигадали новий "чудо-літак" під "Кинжал", бо МиГ-31К їх вже "не влаштовує"

28319
Російський МиГ-31К з ракетою "Кинжал", ілюстративне фото з відкритих джерел
Російський МиГ-31К з ракетою "Кинжал", ілюстративне фото з відкритих джерел

Кремлівські пропагандони говорять про появу нової модифікації носія ракети "Кинжал" - літака МиГ-31И. Чим МиГ-31И відрізняється від "базового" МиГ-31К, в чому взагалі логіка, та чому проти України було застосовано лише 3 ракети "Кинжал" – у матеріалі Defense Express

Російський пропагандистський ресурс "Известия" 23 серпня видав публікацію, суть якої полягає в наступному. Віднині в РФ основним носієм ракет "Кинжал" стануть літаки модифікації МиГ-31И. Цей варіант оснащений цифровими комплексами – електродистанційною системою управління та комп'ютерами. Заявляється, шо такі системи "дозволять у автоматичному режимі без участі пілота" вивести літак на потрібну траєкторію запуску та у точно розрахований момент запустити ракету.

Головна відмінність МиГ-31И від МиГ-31К – це наявність спеціальних електронних систем, які підвищують льотні характеристики та можливості літака. Але МиГ-31К також продовжать експлуатувати.

Читайте також: РФ застосували гіперзвукові ракети Х-47М "Кинжал" для удару по Вінницький області
Російські МиГ-31, ілюстративне фото з відкритих джерел

Міноборони РФ уже заявило, що рішення зробити МиГ-31И основним носієм ракети "Кинжал" уже начебто ухвалене, та перші дослідні літаки цього типу вже "пройшли обкатку". Зокрема, вони брали участь у навчанні стратегічних сил "Гром-2022". Тоді МиГ-31И з ракетою "Кинжал" вразили морську ціль та наземний об'єкт на полігоні Пембой.

Вперше про МиГ-31К як носіїв нових ракет "Кинжал" повідомив Путін у посланні Федеральним зборам 2018 р. МиГ-31И начебто буде набагато кращим з точки зору виходу у задані параметри пуску. Електродистанційна система управління керує усіма процесами. У комп'ютер надходять усі дані: швидкість, висота, інформація із землі. Усе це робить зручнішою роботу пілота. На МиГ-31К пілоти повинні самі виводити літак на необхідні режими роботи. За підсумками усіх випробувань необхідні параметри вводять у бортові комп'ютери, які встановлюють на МиГ-31И.

Рашистський МиГ-31И, ілюстративне фото з відкритих джерел

МО повідомило, що 18 серпня у рамках "стратегічного стримування" три літаки МиГ-31И з ракетами "Кинжал"перебазувалися на аеродром Чкаловськ Калінінградської області. А 21 серпня Шойгу зробив заяву, що раніше ЗС Росії начебто тричі застосовували УР "Кинжал" проти об'єктів України - 19 та 20 березня, 11 квітня.

Ракети "Кинжал" авіаційного базування – новий вид стратегічних озброєнь. За даними МО ракета має швидкість до 10М, дальність польоту 2000 км, вагу 4615 т (БЧ 0,8 т). Враховуючи те, що ракети можуть маневрувати на траєкторії польоту, вважається, що перехопити їх майже нереально: засоби ППО засічуть їх надто пізно та не встигнуть відреагувати.

У грудні 2021 р. у складі Дальньої авіації було сформовано полк МиГ-31К з ракетами "Кинжал".

Російський МиГ-31К з ракетою "Кинжал", ілюстративне фото з відкритих джерел

МиГ-31 був першим радянським винищувачем 4-го покоління. Спочатку він призначався для перехоплення крилатих ракет та інших складних повітряних цілей. У літака визначні характеристики: швидкість до 3400 км/год, стеля 20 км, радіус дії 720 км, вага 46,75 т. Різні модифікації МиГ-31 використовувалися як носії перспективних озброєнь та навіть для виведення на орбіту супутників.

На початку 2010-х років обговорювалося питання щодо припинення експлуатації МиГ-31. Але було вирішено залишити літак як модернізований перехоплювач МиГ-31БМ, а пізніше – модифікувати під УР "Кинжал".

У 1-й версії з УР "Кинжал" МиГ-31К на літак замість РЛС встановили нову систему зв'язку та цілевказівки. Через розміри та вагу ракети змінився центр важкості літака. Це вимагало перенавчання пілотів. Досі застосовувати УР "Кинжал" могли лише висококваліфіковані екіпажі – це вимагало дуже точно витримувати швидкісний режим та траєкторію польоту.

Російський МиГ-31К з ракетою "Кинжал", ілюстративне фото з відкритих джерел

Фактично модифікований МиГ-31К виконує функцію "1-го ступеня" ракети. Він розганяється та набирає велику висоту, після чого виконує пуск. Система вказівки дозволяє вводити польотне завдання прямо з борту літака.

На форумі "Армия-2021" МО підписало контракт на ремонт із модернізацією МиГ-31 у варіант носія УР "Кинжалів". А у листопаді 2021 р. проходили державні випробування модернізованої версії МиГ-31 – з електродистанційною системою керування.

Останніми роками у Росії обладнають інфраструктуру частин ВКС, які отримають "Кинджали". У низці регіонів Росії готують арсенали для зберігання, майданчика для ремонту, обслуговування та тестування ракет.

Російський МиГ-31К з ракетою "Кинжал", ілюстративне фото з відкритих джерел

Аналіз статті кремлівських пропагандонів показав, що літаки МиГ-31К із ракетами "Кинжал" не становили для Європи особливої загрози, та, переважно, це була психологічна зброя. Та початок цієї пропагандистської кампанії поклав особисто Путін у 2018 р. Тоді ж повідомляли про існування дослідно-бойової ескадрильї у 10 МиГ-31К.

З того часу пресі періодично підкидали інформацію щодо випробування їх у різних умовах (у т.ч., у 2021 р. у Сирії), потім про формування бойового полку, про переліт у Калінінградську область трьох літаків з ракетами "Кинжал" у рамках "стратегічного стримування" НАТО. Та нарешті – про пуски трьох ракет по об'єктах України. А насправді це був блеф.

Насправді, у цьому "грізному" авіаполку було приблизно 20 МиГ-31К та лише кілька екіпажів , які були здатні штатно застосовувати ракети "Кинжал". Схоже, що таких екіпажів було усього три. І все це випливає із тексту наведеної вище статті "Известий".

Російський МиГ-31К з ракетою "Кинжал", ілюстративне фото з відкритих джерел

А реальну загрозу ракети "Кинжал" почнуть представляти лише тоді, коли їх можна буде пускати з літаків МиГ-31И – якщо останні доведуть до практичного застосування, якщо вони будуть випущені у достатній серії, та якщо це знову не блеф, як було з літаками МиГ-31К.

І тут виникає ще одне питання, яке стоїть ще з 2018 року та ставилося експертами багато разів. Тоді, крім створення ракети "Кинжал", Путін гордовито повідомив про розробку у Росії ще п'яти стратегічних систем: важкої МБР "Сармат", плануючих блоків "Авангард" (для МБР), двох міжконтинентальних систем з ядерними двигунами (крилатої ракети "Буревестник" й торпеди "Посейдон"), а також бойового лазера "Пересвет". І це питання прямо напрошується – чи не є ці п'ять грізних систем таким же блефом, як ракета "Кинжал" із літаком МиГ-31К.

Олексій ЯРОВИЙ, спеціально для Defense Express

Читайте також: Рашисти забрали свої МиГ-31 з окупованого Криму, щоб "погрожувати" НАТО біля Калінінграду