xcounter
#

РФ застосували гіперзвукові ракети Х-47М "Кинжал" для удару по Вінницький області

61270
 Х-47М "Кинжал"
Х-47М "Кинжал"

Х-47М "Кинжал"​ - гіперзвукова ракета, яку вкрай важко перехопити навіть спеціалізованими протиракетними комплексами

Командування Повітряних Сил ЗСУ повідомило, що так звані "повітряно-космічні сили" РФ застосували гіперзвукові ракету Х-47М "Кинжал". Ворог, вчора 7 серпня, атакував ними об'єкти у Вінницький області.

Ця ракета відноситься до найновіших, вона була прийнята на озброєння РФ у 2018 році і за наявною інформацією мова йде про виготовлення лише декількох десятків таких ракет.

Читайте також: Які машини потрібні ЗСУ, щоб остаточно перевести артилерію на "рейки" стандартів НАТО

Через те, що ракета досягає швидкості до 12000 км/год перехопити її на маршевій ділянці неможливо навіть спеціалізованими протирактними комплексами. Водночас при ударі, на термінальній ділянці, її швидкість все одно, скоріш за все, становить до 3,4 Маха, а кут падіння складає 80-90 градусів, що також потребує спеціалізованих протиракетних комплексів для її ефективного перехоплювання.

Х-47М
Х-47М "Кинжал" під фюзеляжем МиГ-31

Ще один важливий аспект, Командування Повітряних Сил вказало, що ворог застосував "ракети" - у множині. Тобто пуск був масовим. А це означає, що рашисти підігнали до України, як мінімум, декілька носіїв Х-47М "Кинжал".

Нагадаємо, що наприкінці липня з'явилась інформація, що на аеродромі 929-го Державного льотно-випробувального центру міністерства оборони РФ імені В. П. Чкалова в Астраханській області рашисти зосередили близько 30 ракет Х-47М "Кинжал" і проводять тренування з їх запуску.

Х-47М
Для розуміння габаритів Х-47М "Кинжал", довжина МіГ-31 - 23 метра

За наявною інформацією поки єдиним її носієм цієї ракети є модернізовані МиГ-31К. Роботи з інтеграції цієї ракети до Ту-160 та Ту-22М3 на рівні 2021 роки тривали, а інформації щодо їх завершення поки немає.

Зазначимо, що через те, що "Кинжал" фактично є другим ступенем балістичної ракети "Искандер", то літак є для неї слугує засобом для розгону на надзвукові швидкості на висоті понад 10 км.

Искандер
Про використання у розробці "Кинжала" другого ступню "Искандер" говорили навіть у РФ

Скоріш за все, ворог буде намагатися максимально перейти, якщо говорити про повітряний компонент, до застосування Х-47М "Кинжал" та ракет Х-22, які значно складніші для перехоплення. Бо Повітряні Сили України вже відпрацювали ефективне знищення крилатих ракет.

Зокрема Командування Повітряних Сил сьогодні, 8 серпня, показало 100% ефективність перехоплення ракет "Калибр", які були запущені з акваторії Чорного моря.

А 2 серпня перехопили 7 з 8 крилатих ракет типу Х-101 та Х-555, продемонструвавши ефективність на рівні близько 90%.

Читайте також: Як ЗСУ можуть застосовувати протирадарні ракети AGM-88 HARM: коли всі варіанти на межі з фантастикою