xcounter
#

Які машини потрібні ЗСУ, щоб остаточно перевести артилерію на "рейки" стандартів НАТО

7948
Машина управління вогнем WD для САУ Krab, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Машина управління вогнем WD для САУ Krab, ілюстративне зображення з відкритих джерел

І як наші "боги війни" обмінюються даними, коли батарею треба розподілити на взводи чи окремі гармати

Разом із самохідними артилерійськими установками типу Krab калібру 155 мм Збройні Сили України отримали також машини управління вогнем, що мають позначення WD (Wóz dowodzenia, командирська машина). Для керування вогнем батареї із шести "Крабів" потрібно дві машини WD. В чому їх особливість – АрміяInform розповіла в своїй черговій публікації.

Ззовні командирська машина WD виглядає як радянський МТ-ЛБ(У), але по факту там із "старого" залишився лише корпус, всі інші агрегати було замінені на сучасні. Навіть гусениці отримали гумові накладки чи ґрунтозачепи для пересування по сипучих поверхнях.

Читайте також: Бійці ЗСУ розповіли, як переваги САУ Krab допомагають ефективніше знищувати ворога
Інтер’єр машини управління вогнем WD для САУ Krab, фото - АрміяInform

Що стосується обладнання для управління вогнем – польські WD мають сучасну радіостанцію, комп’ютер та GPS-навігатор, необхідні для видачі цілевказівки на "підлеглі" САУ.

Сам процес управління стрільбою САУ відбувається так. Батарея "Крабів" має дві машини WD, першою користується командир батареї, другою – старший офіцер батареї. Це дає можливість, у випадку потреби, розподілити батарею на два окремі взводи по 3 САУ, або ж взагалі "розпорошити" на окремі гармати, кожна з яких виконуватиме своє вогневе завдання.

В свою чергу, передавати дані для виконання вогневих завдань командири з WD можуть по радіостанції або голосом, або за допомогою СМС-повідомлень. У комп’ютері кожного з командирів гармат є карта, на якій чітко видно напрямок або точку, куди потрібно перейти для проведення стрільби по російським окупантам.

Машина управління вогнем WD та САУ Krab, фото з відкритих джерел

Такий формат управління дозволяє тримати дистанцію між САУ до 1-1,5 кілометрів, та мінімізувати ризик "накриття" вогнем противника одразу всієї батареї, відповідно настановам НАТО. На відміну від "радянського" стилю управління, коли батарея була зав’язана на одну бусоль, та інтервал між гарматами був максимум 100 метрів.

Тому наші "боги війни" прямим текстом говорять, що поява командирських машин типу WD дозволяє вивести роботу нашої артилерії проти росіян на якісно новий рівень.

Читайте також: Як сухопутні війська Польщі готуються до відбиття агресії збройних сил росії Частина 2