xcounter
#

Кремль знову готується використати гіперзвуковий "Кинжал": на авіабазі "ВКС" РФ помітили близько 30 ракет

71349
МиГ-31 з Х-47 "Кинжал"
МиГ-31 з Х-47 "Кинжал"

Про застосування Х-47 "Кинжал" у РФ повідомили лише наприкінці березня, після цього про цю зброю у Кремлі забули

Так звані "ВКС" РФ почали підготовку до застосування гіперзвукових ракет повітряного базування Х-47"Кинжал".

Інформацію про зосередження близько 30 таких ракет на аеродромі 929-го Державного льотно-випробувального центру міністерства оборони РФ імені В. П. Чкалова в Ахтубінську Астраханської області оприлюднило на Telegram-каналі Управління стратегічних комунікацій Збройних сил України.

Читайте також: Чи допоможуть A-10 Україні й, чи варто взагалі на нього розраховувати ЗСУ

Також зазначається, що на озброєнні у РФ є лише близько 40 ракет Х-47 "Кинжал", частина з яких, відповідно до заяв Кремля нібито, була використана для удару по Івано-Франківській області ще наприкінці березня. Після цього про їх застосування нічого відомо не було і навіть рашиська пропаганда забула про це озброєння у своїх фантастичних творах у формі зведень від міноборони.

Х-47
Х-47 "Кинжал"

Водночас, за оцінками Пентагону станом на травень, РФ використала близько 10-12 таких ракет. Тобто про їх застосування у Москві мовчали попри те, що для них "Кинжал" є найновішою розробкою та цілою "скрепою".

Також під питанням знаходиться реальна бойова ефективність цієї системи, яка являє собою другий ступінь балістичної ракети "Искандер". Для її пуску "Кинжал" необхідно підняти і на значну висоту і розігнатися на значні швидкості. Саме тому її носіями зараз є лише МиГ-31, а роботи з її адаптацією для Ту-22М3 лише йдуть.

Читайте також: Сотні дронів-камікадзе, десятки артсистем, 1600 одиниць протитанкової зброї - Великобританія оголосила про передачу озброєння ЗСУ (оновлено)