xcounter
#

У США визначили, як протистояти Китаю та РФ: який досвід України впровадити та як повернутись до режиму Холодної війни

2956
У США визначили, як протистояти Китаю та РФ: який досвід України впровадити та як повернутись до режиму Холодної війни

Комісія з національної оборонної стратегії Конгресу США зробила свої висновки щодо ключових необхідних змін у протистоянні з Китаєм та РФ

Попри те, що зі звіту спеціальної комісії з національної оборонної стратегії Конгресу США слідує, що саме в Україні вирішиться чи почнеться Третя світова війна, майже весь документ присвячений тому, які кроки необхідно зробити, щоб посилити обороноздатність країни.

Бо наразі Пентагон за доктриною може вести війну лише проти одного сильного противника, а на одинці з союзом Китаю та РФ шансів у нього немає. Більше того, для надійного утримання Пекіну необхідно спертися на союзників. А загалом світова безпекова криза настільки сильна, що ризики з якими зіткнулись США є найсерйознішими з 1945 року. При цьому якраз через те, що Вашингтон дуже сильно "розслабився" з моменту завершення Холодної війни. А тому, якщо у США продовжать уникати рішучих кроків, баланс сил неухильно зміститься у бік Китаю з усіма наслідками.

Читайте також: Як Ізраїль високоточним ударом ліквідував очільника ХАМАС у Тегерані за 1500 км
вмс сша

З боку Defense Express радимо ознайомитись з повним звітом, який буде у кінці публікації, але звернемо увагу на ключові кроки, які визначені у звіті. Тим більше, що саме досвід війни проти РФ й став основою для цих висновків.

Наприклад, зазначено, що "війна в Україні показала необхідність підготовки до нових форм конфліктів та швидкої інтеграції технологій, а також відкриття нових можливостей старих систем". А разом з тим тривала у часі війна, яка може йти на декількох театрах військових дій вимагає значного нарощення можливостей оборонно-промислового комплексу. При цьому визначено, що можливості американського ОПК наразі не відповідають вимогам, а тому необхідно значно збільшити витрати та вийти на показники Холодної війни та додатково збільшити витрати на оборону на 3-5% вище реальної інфляції.

Але зростання витрат на оборону не мають при цьому збільшити й так зростаючий дефіцит бюджету, тому вони мають йти разом із введенням нових податків та реформою витрат на соціальні потреби, які мають бути скорочені.

Але проблема не лише у збільшенні витрат, а й у правильному їх направлені та взагалі методам управління. Зокрема поточна система американської оборони визначена закостенілою та такою, що уникає ризику. Необхідно відмовитись від довгострокових розробок, які вимагають значних витрат, зосередившись на масовості.

"Міноборони повинно рухатись швидко, порушувати традиції та взаємодіяти з промисловістю". При цьому прямо наводиться український приклад. "В Україні, де загроза є екзистенціальною, ми бачимо інновації на практиці, у технологіях та концептах зі швидкістю, які значною мірою чужі для уряду США".

fpv дрони зсу

І загалом міноборони США має невідкладно передивитись всі основні системи озброєнь з урахуванням майбутніх викликів з пріоритетом у маневровості, сумісності та виживанні. Необхідно вкладати більше коштів у оборону у космічному та кіберпросторі, які стануть ще однією площиною бойових дій.

Збройні сили США мають імплементувати досвід України та розширити свої можливості у протиповітряній обороні, протидії БПЛА, можливостям РЕБ та далекобійного вогню. А на морі спиратися не на великі кораблі типу підводного човна класу Virginia, а на можливості флоту завдавати масовані удари з використанням безпілотних платформ у поєднанні із боєприпасами великої дальності.

Більше того, у звіті прямо зазначено, що США мають розгорнути ширшу присутність в Україні заради отримання досвіду та активного впровадження нових технологій на сучасному полі бою.

армія сша

Конгрес повинен невідкладно прийняти додаткові асигнування на багаторічні інвестиції у виробничі потужності, при цьому як у США, так і серед союзників для можливості розширення виробництва, включно з боєприпасами та суднобудування. І для масштабування та прискорення необхідно спростити правила та процедури експортного контролю. Більше того, США цілком можуть активізувати імпорт технологій та рішень від союзників заради власних збройних сил.

А на останок зазначено, що значний вклад в обороноздатність вносять концентровані дипломатичні та економічні зусилля. Цим зараз активно користується Китай, який цими засобами розповсюджує свій вплив у світі.

Читайте також: Росія за 1500 км від України показала ракети Р-33 із "ядерним" спорядженням під МиГ-31БМ