xcounter
#

Росія за 1500 км від України показала ракети Р-33 із "ядерним" спорядженням під МиГ-31БМ

3996
Росіяни демонструють підвіску під МиГ-31БМ ракет Р-33 із начебто "ядерним" спорядженням, літо 2024 року
Росіяни демонструють підвіску під МиГ-31БМ ракет Р-33 із начебто "ядерним" спорядженням, літо 2024 року

Росіяни вирішили показати начебто "спецбоєприпас", існування якого офіційно не підтверджувалось

Міноборони РФ заявило про початок третього етапу навчань "нестратегічних ядерних сил", тобто маневрів по відпрацюванню застосування тактичної ядерної зброї, перший етап яких відбувся ще у травні цього року.

Прикметна особливість саме цієї події – російські військові заявили про "відпрацювання отримання спеціальних навчальних боєприпасів та спорядження ними авіаційних засобів ураження", при цьому вони демонстрували кадри підвіски на винищувач-перехоплювач МиГ-31БМ ракет "повітря-повітря" типу Р-33.

Читайте також: Як Японія працює над гіперзвуковою ракетою HVGP, і коли планує ставити на озброєння
Росіяни демонструють підвіску під МиГ-31БМ ракет Р-33 із начебто "ядерним" спорядженням, літо 2024 року

Звісно, на цих кадрах одразу привертає увагу натягнута над МиГ-31БМ захисна сітка на випадок можливої атаки українських безпілотників, хоча дія відбувається на аеродромі "Большое Савино" в місті Перм за 1500 кілометрів від кордону з Україною.

Навіть більш того, виходить, що росіяни для "гри м’язами" по темі можливого застосування ядерних "спецбоєприпасів" обрали доволі ризикований об’єкт, оскільки "Большое Савино" є аеропортом спільного користування, де постійно приземляються пасажирські літаки цивільної авіації.

Але з іншої сторони, тут насправді маємо трохи дивну ситуацію, бо для такої "гри м’язами" російські військові обрали ракету класу "повітря-повітря", поставлену на озброєння ще в 1980-хх роках, і по якій насправді не було даних про опцію з установкою ядерної боєголовки.

Росіяни демонструють підвіску під МиГ-31БМ ракет Р-33 із начебто "ядерним" спорядженням, літо 2024 року

Якщо конкретніше, то Р-33 як елемент оснащення МиГ-31 була прийнята на озброєння ще у 1981 році, і до цього моменту по ній заявлялась можливість використання лише конвенційної уламково-фугасної бойової частини масою 55 кг, при загальній стартовій масі 419 кілограмів.

При цьому, що цікаво, дальність пуску цієї ракети, залежно від модифікації, коливається в діапазоні 120-160 кілометрів, а заявлена ймовірність ураження цілі однією ракетою – 0, 65. Іншими словами, щоб гарантовано збити одну повітряну ціль, треба запускати одразу дві Р-33, хоча на перехоплювач МиГ-31 можна повісити максимум шість таких ракет.

До цього моменту взагалі не було у відкритому доступі повідомлень про те, що РФ зберігає на озброєнні ядерні боєголовки під ракети "повітря-повітря". Та й навіть якби зберігала, це було б безумовним анахронізмом, оскільки такого роду "спецбоєприпаси" розраховані на ураження повітряних цілей, які летять щільним строєм, що навряд чи матиме місце в умовах сучасних бойових дій.

Тому з однієї сторони, можна поставити під сумнів сам факт наявності "спецбоєприпасів" у росіян під ракети "повітря-повітря" типу Р-33. З іншої сторони, слід зафіксувати сам факт, що військові РФ намагались продемонструвати начебто можливе використання такого роду зброї.

Читайте також: Чи росіяни справді могли створити гібрид із М-46 та корабельної АК-130, і на що треба звернути увагу