xcounter
#

Як Японія працює над гіперзвуковою ракетою HVGP, і коли планує ставити на озброєння

1720
Випробування японської гіперзвукової ракети HVGP
Випробування японської гіперзвукової ракети HVGP

Що відомо про цей проект, і які характеристики матиме це озброєння

Роботи по власному гіперзвуковому ракетному озброєнню на даний момент веде навіть Японія, яка для цього заручилась відповідною технічною підтримкою зі сторони США. "Країні Сонця, що сходить" власні гіперзвукові ракети потрібні лише для стримування Китаю в Тихоокеанському регіоні, офіційний Токіо вважає для себе загрозою дії Пекіну, Пхеньяну і заодно Москви у цьому регіоні.

Проект по гіперзвуковому ракетному озброєнню Японії має назву HVGP, або ж Hyper-Velocity Gliding Projectile, роботи по ньому стартували ще в 2015 році, а зараз авторитетний IISS в своєму блозі вирішив додати нових цікавих деталей по цьому проекту.

Читайте також: Винищувач 6-го покоління таки офіційно поставили на паузу - але про провал поки що не говорять

Для початку виявляється, що у квітні та травні 2024 року відбулись перші випробувальні пуски японської гіперзвукової HVGP на одному із полігонів в американському штаті Каліфорнія.

Профільне Агентство із закупок, технологій та логістики (ATLA) Японії по цим тестам виклало у відкритий доступ відносно небагато матеріалів: анімоване відео, яке відображало загальну програму випробувань (наведене вище) та кадри старту самої HGVP під час одного із епізодів.

Також наводилось загальне формулювання, що метою випробувань була "перевірка вимірювальних одиниць", що можна читати як натяк на ймовірне тестування інерційної системи наведення цієї ракети.

Із наведеної вище анімації випливало також, що на даному етапі японські інженери в рамках проекту HVGP заодно перевіряли можливість гіперзвукової боєголовки-глайдера манервувати по висоті, маневрування по курсу на даний момент ще не відпрацьовувалось. Загальний принцип застосування японської HVGP відображений зокрема ось на цій анімації від порталу Naval News.

Передбачається, що японська гіперзвукова ракета HVGP матиме орієнтовну швидкість польоту 5 Мах, дальність стрільби – до 500 кілометрів, і два різні типи бойової частини для ураження цілей окремо на суходолі, і окремо на морі.

При цьому, що цікаво, на даний момент Сили самооборони Японії уже очікують, що HVGP вдасться прийняти на озброєння уже в 2026 році, або ж на 3 роки раніше очікуваного графіка.

Читайте також: Якою зброєю вперше били по цілях зі своїх F/A-18 Super Hornet у ВМС США на Близькому Сході