xcounter
#

Винищувач 6-го покоління таки офіційно поставили на паузу - але про провал поки що не говорять

3943
Ілюстративне зображення від Collins Aerospace
Ілюстративне зображення від Collins Aerospace

Вже цього року у США мали б обрати, хто буде будувати літаки шостого покоління для NGAD, але останнім часом програма дещо загальмувала

Повітряні сили США все ж таки вирішили тимчасово призупинити реалізацію програми зі створення стелс-винищувача шостого покоління у рамках проєкту, що відомий як NGAD (Next Generation Air Dominance) - про це повідомив міністр служби Френк Кендалл, заявивши про "паузу" в проєкті під час конференції Life Cycle Industry Days.

"З самою платформою ми беремо паузу. З іншими елементами сімейства систем домінування у повітрі ми рухаємося вперед так швидко, як тільки можемо", - цитує слова Кендалла видання Breaking Defense.

Читайте також: Офіційні фото перших F-16 в Україні: як це було

Так, наприклад, у рамках програми NGAD окремим напрямком є створення так званих "вірних ведених" - безпілотних літаків у рамках програми Collaborative Combat Aircraft (CCA), і у квітні цього року ПС США вибрали дві компанії (General Atomics та Anduril) які створять першу партію таких безпілотників.

Також декілька місяців тому таємно було обрано п’ять компаній, які створять так звані "мізки" для цих безпілотників - йдеться про автономну систему управління дронами.

Повертаючись до літака, то наразі немає чітких термінів щодо того, як же довго триватиме "пауза" у проєкті, водночас Кендалл поки що заявив про "декілька місяців", за які мають переконатися, чи є у ПС США взагалі правильна конструкція цього літака і розуміння, що вони йдуть правильним шляхом.

Міністр ПС США запевнив, що попри всі занепокоєння про те, що невизначеність навколо програми NGAD може стати першим кроком до її подальшого скасування, у нього є впевненість щодо факту, що США зроблять пілотований літак шостого покоління.

Водночас навіть пауза у декілька місяців може бути болючою для компаній Boeing та Lockheed Martin, які цього року взагалі мали б вже отримати контракт у рамках цього проєкту. Також невідомо, що буде з проєктом створення двигуна для цього літака, який ведуть GE Aerospace та Pratt & Whitney.

Зображення ілюстративне, джерело – Lockheed Martin
Зображення ілюстративне, джерело – Lockheed Martin

Також хоч і у ПС США розглядають ймовірність створення суто безпілотного винищувача шостого покоління, зараз хочуть зосередитися все ж таки на пілотованому варіанті - як зауважує Кендалл, що служба поки що неготова до суто безпілотного літака.

Нагадаємо, що винищувач у рамках програми NGAD передусім призначений для заміни літаків п’ятого покоління F-22 Raptor, але протягом останнього часу у публічних заявах посадовців стали з’являтися натяки та й прямі коментарі щодо того, що у ПС США не впевнені про подальший розвиток їхнього винищувача шостого покоління.

Основні причини можна виділити дві. Перша - це чи буде в них належне фінансування з огляду на такі проєкти, як новий бомбардувальник B-21 Raider чи та ж міжконтинентальна балістична ракета. Друга полягала в тому, що у ПС США задумалися над тим, а чи потрібен їм буде в майбутньому спроєктований сьогодні літак з урахуванням того факту, що технології сьогодні розвиваються шаленими темпами.

Читайте також: ВПС США хочуть витратити $500 млн на датчики для транспортних літаків