xcounter
#

ВПС США хочуть витратити $500 млн на датчики для транспортних літаків

2243
C-17, фото ілюстративне, джерело - US Air Force
C-17, фото ілюстративне, джерело - US Air Force

Американські військові знайшли комерційне рішення для управління своїм флотом транспортної авіації

ВПС США планували до 2025 року досягнути цільового показника в 25% від всього флоту наявних транспортних літаків та літаків для дозаправки у повітрі, на які мають бути встановлені датчики зв’язку для миттєвого підключення, але по факту встигнуть вийти на показник лише у 20%.

Однак попри це, самі американські військові вважають, що роботи по установці такої апаратури на їх транспортні літаки мають цілком практичний результат, тому хочуть витратити на цей проект загалом 500 мільйонів доларів.

Читайте також: Які можуть бути варіанти із застосуванням вертольотів для полювання на "Шахеди"
C-5, фото ілюстративне, джерело - US Air Force

Тут варто деталізувати, що за даними довідника The Military Balance 2023, ВПС США на початок минулого року мали в своєму розпорядженні загалом 287 важких і транспортних середніх літаків типів C-130, C-17 та C-5, 156 "повітряних танкерів" KC-135 Stratotanker та 34 літаки-заправники KC-46 Pegasus.

З чого випливає, що в даному проекті ВПС США хочуть витратити в середньому по 1 мільйону доларів на "борт" для оснащення датчиками зв’язку для миттєвого підключення.

Як далі пояснює в своїй публікації портал Defence One, в даному випадку мова про використання "комерційно доступної" технології супутникового зв’язку, застосування якої однак дає кращі можливості для підключення транспортної авіації до єдиної системи управління JADC2 ВПС США.

KC-46, фото ілюстративне, джерело - US Air Force

Американські військові оцінили, що їм для кращого управління логістичними та допоміжними операціями у повітрі, як наприклад дозаправка літаків тактичної авіації у повітрі, треба мати постійний перетік даних з кожного "борту", в рамках якогоможна було б в режимі реального часу отримувати дані не тільки про параметри польоту, але й про наявний наявний вантаж або ж запас палива.

Зовнішній вигляд згаданих вище датчиків супутникового зв’язку не наводиться, але вказуються, що вони можуть розміщуватись наприклад на піддонах у вантажному відсіку літака.

Раніше Defense Express розповідало про те, скільки C-17 можуть одразу підняти в повітря США, і чому це нам важливо.

Читайте також: Чи використала РФ масово нові БПЛА "Гербера" під час рекордної атаки майже 90 дронами