xcounter
#

Якою зброєю вперше били по цілях зі своїх F/A-18 Super Hornet у ВМС США на Близькому Сході

3098
Якою зброєю вперше били по цілях зі своїх F/A-18 Super Hornet у ВМС США на Близькому Сході

Йдеться про розгортання військово-морських сил США у кампанії з протидії єменським хуситам

Раніше цього місяця авіаносна ударна група на чолі з USS Dwight D. Eisenhower зрештою повернулася зі свого розгортання з Близького Сходу, де у рамках протидії єменським хуситам було завдано низки ударів по їхніх об’єктах, а також збито низку їхніх ракет різних типів та ударних безпілотних літальних апаратів.

Для військово-морських сил США це розгортання стало дійсно історичним у тому контексті, що під час боїв було вперше використано низку різного озброєння, і також відбулася низка інших різних подій, як розповідають у виданні Defense News.

Читайте також: У ВМС США хочуть нову зброю на 260 км за 1,5 млн доларів за одиницю для таємничої коаліції

І передусім йдеться про те, що у боях відзначилися винищувачі F/A-18 Super Hornet зі складу 105-ї ударної винищувальної ескадрильї ВМС США, яка відома також як Gunslingers.

Вони стали першими у військово-морських силах, хто використав під час бою ракету AIM-9X - це одна з останніх модифікацій керованої ракети "повітря-повітря" з інфрачервоною ГНС; ця ракета постачається з 2002 року, вона отримала кращу стійкість до теплових пасток, а також покращену маневреність.

Також Gunslingers під час ударів по військових об’єктах єменських хуситів на початку цього року вперше використали протирадіолокаційну ракету AGM-88E Advanced Anti-Radiation Guided Missile (AARGM), що призначена для знищення засобів протиповітряної оборони. Причому йдеться зокрема і про досить цікавий епізод, коли цією ракетою на землі було знищено гелікоптер Ми-24.

Зрештою, йдеться про перше застосування у бою цією ескадрильєю ракети AGM-154C (Joint Standoff Weapon-C) з багатоступеневою боєголовкою Bomb Royal Ordnance Augmented Charge (BROACH).

Також є історична подія і для 130-ї ескадрильї радіоелектронної боротьби, також відомої як Zappers - літак радіоелектронної боротьби EA-18G Growler вперше збив повітряну ціль.

Серед інших подій - одна з пілотів F/A-18 Super Hornet з 32-ї ударної винищувальної ескадрильї стала першою американкою, що збила ціль у повітрі - йдеться про ударних безпілотник єменських хуситів, який мав би поцілити у цивільне судно.

Загалом у ВМС США раніше відзначали, що це розгортання було складним і "найдинамічнішим дійством на морі з часів "Другої світової війни".

Читайте також: Критично не вистачає боєприпасів на більш як 1 млрд доларів, кажуть у ВМС США