xcounter
#

У ВМС США хочуть нову зброю на 260 км за 1,5 млн доларів за одиницю для таємничої коаліції

3870
F/A-18E Super Hornet, фото — U.S. navy
F/A-18E Super Hornet, фото — U.S. navy

Йдеться про Coalition Affordable Maritime Strike Weapon System, виробництво якої може стартувати у 2027 році

Військово-морські сили США мають плани додати до свого активу нове озброєння середньої дальності і нещодавно оприлюднили запит на інформацію, щоб отримати пропозиції від промисловості - виробництво нової зброї може стартувати у 2027 фінансовому році.

У запиті йдеться про те, що служба "має намір використати інтерес партнерів по коаліції, а також національні інтереси у розширенні виробничих потужностей боєприпасів, які успішно розташують доступний боєприпас у відповідні часові рамки для використання коаліцією".

Читайте також: Армія США вперше вивела на навчання гіперзвуковий LHRW з ракетою за $41 млн, яка ще не літала
ракета Harpoon
Пуск ракети Harpoon, фото ілюстративне

Втім, у командуванні військово-морськими силами США не уточнюють, які країни будуть входити в цю коаліцію, як розповідають у виданні Breaking Defense, які звернулися до служби за уточненою інформацією.

Якщо ж говорити про нову зброю, то вона отримала назву СAMS - Coalition Affordable Maritime Strike Weapon System ("доступна система морської ударної зброї для коаліції"), розробку, створення та виробництво цієї зброї очолить командування ВМС США.

Відомо про майбутнє озброєння небагато, серед тактико-технічних характеристик - дальність не менш як 140 морських миль (260 км) під час запуску з літаків. Також є можливість експлуатації з кораблів із використанням вертикальних пускових установок. Таке рішення пов’язане з тим, що це має розширити "можливості партнерства" і також розподілення витрат на проєкт.

Система наведення має вміти виявляти та націлюватися як на стаціонарні наземні цілі, так і на рухомі надводні кораблі, а також підводні човни. Навігаційна система має працювати в умовах погіршення або ж повної відсутності сигналу GPS.

Відзначається, що вартість однієї одиниці CAMS має становити близько 1,5 млн доларів, а темпи виробництва - щонайменше 250 одиниць на рік. У командуванні ВМС США очікують отримати відповіді про ймовірні варіанти від промисловості до 16 вересня цього року.

Раніше Defense Express розповідав, що Франція, Німеччина, Італія та Польща уклали угоду про створення нової крилатої ракети наземного базування, яка повинна мати дальність у понад 500 км.

Причому цю угоду очільник оборонного відомства Німеччини Борис Пісторіус анонсував ще у червні, а серед наявних варіантів йдеться про наступника Storm Shadow під назвою LCM (Land Cruise Missile), а також JFS-M (Joint Fire Support Missile) від MDBA.

Читайте також: Літак РЕБ EA-18G Growler вперше збив повітряну ціль, у ВМС США кажуть про бої в складних умовах