xcounter
#

США заборонами Україні бити по РФ втратили ринок Європи: у ЄС буде своя крилата ракета

JFS-M​​ від MDBA
JFS-M​​ від MDBA
5526

Та про яку крилату ракету, що спільно створять Франція, Німеччина, Італія та Польща йде мова

Франція, Німеччина, Італія та Польща на полях саміту НАТО у Вашингтоні, підписали угоду про розробку крилатої ракети наземного базування.

Наразі її назва не оголошується, а серед параметрів вказана лише дальність понад 500 км і те, що її задача - заповнити пробіл у можливостях європейських країн на фоні реального досвіду російського вторгнення в Україну.

Читайте також: В США розглядають варіант дати A-10 Йорданії, але думатимуть аж до лютого 2025 року

З боку Defense Express одразу зазначимо, що підписання цієї домовленості анонсував міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус ще наприкінці червня. Тоді ракета також не була названа, але серед наявних оголошених розробок - Land Cruise Missile, яка є розвитком ракети Storm Shadow, а також Joint Fire Support Missile, JFS-M від MDBA.

Land Cruise Missile
Land Cruise Missile

На фоні цього одразу і можливо зазначити строки проведення робіт на розробку та початок серійного виробництва. Для JFS-M вони були визначені у межах 3-5 років. Водночас Land Cruise Missile може з'явитися навіть раніше, бо по суті це "сухопутна" MdCN (Missile de Croisière Naval), яка літає на дальність понад 1000 км.

Але головне те, що оголошенням старту робіт зі створення власної далекобійної крилатої ракети наземного базування ці європейські країни прямо вказали США, що вони тільки-но втратили величезний оборонний ринок Європи. Більше того, зробили це саме у Вашингтоні.

Справа в тому, що Lockheed Martin вже намітив заходження у Європу із крилатою ракетою JASSM у наземній версії у спільному проєкті із Rheinmetall - GMARS. Але тепер цей проєкт навряд отримає державне фінансування, навіть від Німеччини. Бо пріорітетнішим стало мати свою далекобійну зброю.

А єдина причина чому Франція, Німеччина, Італія та Польща несподівано захотіли мати саме власну крилату ракету наземного базування - відсутність ризиків зустрітися із позицією США щодо того, як їх зброю використовувати. Тобто поки США забороняли Україні бити американськими ракетами по РФ, у Європі пришли до одного єдиного правильного висновку.

При цьому для США це рішення європейських країн - про мільярди, які втрачені на контрактах, бо JASSM у повітряній версії коштує близько 8 млн доларів за одиницю. А ЄС активно просувають єдині оборонні закупівлі та лобіюють саме своє озброєння. А тому, з максимальною вірогідністю, саме європейську крилату ракету і будуть закуповувати всі інші члени Євросоюзу.

Читайте також: Філіппіни націлились отримати вживані ЗРК від Японії й це доволі реальний сценарій