xcounter
#

Land Cruise Missile: MDBA ставить глибоку модернізацію Storm Shadow/SCALP на наземні пускові, але дуже дивно

Land Cruise Missile (оригінальне зображення штучно доповнено)
Land Cruise Missile (оригінальне зображення штучно доповнено)
3625

Нова ракета LCM є результатом еволюції з ракети морського базування MdCN, що створена на базі Storm Shadow/SCALP, але чомусь у MDBA пішли шляхом 40-річної давності

Європейський ракетний конгломерат MBDA на виставці Eurosatory 2024 продемонстрував крилату ракету наземного базування Land Cruise Missile - LCM, яка призначена для далекобійних високоточних ударів.

Ця ракета є подальшим розвитком Storm Shadow/SCALP, на основі якої була створена MdCN (Missile de Croisière Naval) або NCM (Naval Cruise Missile), яка призначена для озброєння кораблів і спочатку називалась SCALP Naval. А тепер MdCN цілком прагматично адаптували для пуску із наземних пускових.

Читайте також: Зенітка на Leopard від Rheinmetall це радше на перспективу, і ось що треба розуміти

На оригінальному концептуальному зображенні від MBDA можливо розгледіти пускові для LCM. І якщо зображення відповідає реальним планам, то мова йде про похилий запуск із пускових нового типу, кожна з яких несе чотири крилатих ракети.

Land Cruise Missile - LCM
Land Cruise Missile - LCM

Щодо характеристик самої ракети, то дані щодо сухопутної версії не розкриті, але з боку Defense Express можливо зробити припущення, що вони будуть аналогічні морській. А MdCN має стартову вагу у 1600 кг, довжину 6,5 метра та високу дозвукову швидкість. Дальність польоту оцінена у понад 1000 км, вага бойової частини у 300 кг.

MdCN (Missile de Croisière Naval), або NCM (Naval Cruise Missile)
MdCN (Missile de Croisière Naval) або NCM (Naval Cruise Missile)

Водночас сама ідея є лише наслідком доволі логічного прагматичного посилення далекобійних можливостей. Хоча можлива необхідність використовувати окремі пускові під LCM виглядає не дуже ефективним та фактором, який може лише зменшити цікавість потенційних покупців.

Зокрема сучасним трендом у ракетних системах стає високий ступінь модульності та універсальності, про що чудово говорить приклад GMARS від Rheinmetall та Lockheed Martin, яка може використовувати ракети від 122-мм до крилатих ракет JASSM, які також мають отримати наземний старт. Тобто вирішувати будь-які задачі однією платформою.

Водночас габарити LCM у 6,5 метра значно більші за розміри стандартного пускового контейнера під HIMARS, який розрахований на 4-метрові ракети, як ATACMS, так і GMLRS. І вирішити цю проблему буде значно складніше ніж із JASSM, який без прискорювача має довжину 4,3 метра.

Тобто, у будь-якому випадку, інтегрувати LCM до систем типу HIMARS буде більш ніж складною, якщо взагалі реальною задачею. Але попри це доречним буде згадати про американський Tomahawk, який із бустером має довжину 6,25 метра. І для його запуску з землі у 80-х роках використовувалась окрема пускова BGM-109G Gryphon.

BGM-109G Gryphon GLCM
BGM-109G Gryphon (GLCM)

Але після того, як РФ знищила договір РСМД та розміщувати крилаті ракети на наземних пускових знову стало можливо, у США замість повторення BGM-109G Gryphon створили Typhon, який може запускати Tomahawk і SM-6 завдяки використанню універсальних пускових шахт Mark 41. І в результаті армія США отримала універсальну багатозадачну систему.

Але, попри те, що MdCN запускається з аналогічної універсальної вертикальної комірки A70 Sylver у MDBA чомусь вирішили використати рішення 80-х років. Хоча з A70 Sylver можливо запускати, як мінімум, зенітні ракети Aster.

Читайте також: Корея націлилась продати Норвегії та Швеції K239 Chunmoo - конкурента HIMARS