xcounter
#

Німеччина ініціює масове озброєння ЄС далекобійними ракетами проти РФ

4481
MdCN
MdCN

З наявних варіантів мова йде про нову крилату ракету Land Cruise Missile та MdCN, але не виключені нові розробки

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус повідомив, що європейські партнери мають консолідувати зусилля у ліквідації розриву у можливостях далекобійних атак з РФ. Мета - на саміті НАТО у Вашингтоні, що пройде вже у липні, підписати угоду про наміри із максимально широкою кількістю європейських держав щодо розробки, виробництва та постачання на озброєння далекобійних ракет.

Про це Борис Пісторіус повідомив під час зустрічі з французькими та польськими колегами у форматі так званого Веймарського трикутника, пише німецьке видання Hartpunkt. А з боку Defense Express одразу зазначимо, що нарощення саме власних європейських ракетних можливостей є дещо унікальною ситуацією. Зокрема навіть за часи Холодної війни у Європі більше спирались на американські ракети, ніж на власні розробки, які мали скоріш фрагментарний характер.

Читайте також: Дрони-камікадзе Larinae та Colibri: як у Європі розробляють аналоги "Ланцета" та що з цього виходить

Такий намір концентрації виключно на власних зусиллях вочевидь є лише наслідком цілком реальної загрози залишитись без захисту США, які самі знищують своє положення гаранта безпеки. А також, звісно, абсолютно вірним вектором із розбудови власних промислових можливостей.

З огляду на це цілком очевидні й засоби, на яких можуть сконцентруватися у Європі. Бо якраз на виставці Eurosatory 2024, яка днями проходила у Парижі, європейський ракетний конгломерат MBDA продемонстрував крилату ракету наземного базування Land Cruise Missile - LCM.

Land Cruise Missile - LCM
Land Cruise Missile - LCM

Ця ракета спеціально створена для далекобійних високоточних ударів та є наземним варіантом крилатої ракети морського базування MdCN (Missile de Croisière Naval), яка також відома, як NCM (Naval Cruise Missile). При цьому оригінальна ракета зі стартовою вагою 1600 кг, має дальність польоту понад 1000 км та вагу бойової частини у 300 кг. Враховуючи її розміри із довжиною 6,5 метра, для її запуску мають використовуватись окремі пускові.

Серед інших відомих розробок від MBDA - ще одна крилата ракета наземного базування, але вже під HIMARS - Joint Fire Support Missile, JFS-M. Наразі це саме нова розробка, яка не базується на існуючих зразках, а лише на вже розроблених компонентах. Ракета повинна мати мінімалістичні габарити у з довжиною 2,6 метра та стартовою вагою 250-300 кг, а дальність повинна складати близько 500 км.

Також, треба нагадати й про іншого європейського виробника ракет - норвезький Kongsberg, який має в активі Naval Strike Missile, який вміє працювати по наземних цілях, як і її авіаційний варіант Joint Strike Missile.

А серед перспективних розробок Kongsberg, які до речі реалізуються разом із MBDA та німецькою Diehl - нова надзвукова ракета Super Sonic Strike Missile (3SM) Tyrfing. Але ця розробка точно не належить до короткострокової чи навіть середньострокової перспективи, бо на наразі на її створення закладається строк до 2035 року.

Також варто зазначити, що зараз у європейському сегменті повністю відсутні балістичні ракети. Але подолати цей розрив цілком можливо за рахунок кооперації з іншими партнерами. При цьому, враховуючи заходження на європейський ринок Кореї та Ізраїлю, які мають різноманітні готові зразки, їх локалізація доволі вірогідна.

Читайте також: У Іспанії готові постачати Україні по 50 новітніх БМП ASCOD на рік у межах допомоги