xcounter
#

Дрони-камікадзе Larinae та Colibri: як у Європі розробляють аналоги "Ланцета" та що з цього виходить

4594
Дрон-камікадзе Larinae від KNDS
Дрон-камікадзе Larinae від KNDS

Два європейських оборонних гіганти, MBDA та KNDS розробляють дрони-камікадзе Larinae та Colibri, один з яких має бути поставлений й до ЗСУ

Ще у 2022 році міноборони Франції почало вкрай активно шукати можливі варіанти на посилення власних збройних сил баражуючими боєприпасами. І фактично отримати аналог російського "Ланцета". Але після першої спроби законтрактувати Switchblade від американської AeroVironment доволі швидко перейшла до підтримки національного виробника і у березні 2023 року видало MBDA та Nexter задачу розробити дрони-камікадзе Larinae та Colibri.

За умовами проєкту, Colibri має бути легким дроном-камікадзе, із бажаною ціною до 20 тисяч євро, задачею якого буде ураження живої сили, легкої бронетехніки та транспорту противника на малих дальностях. Larinae, з бажаним цінником до 200 тисяч євро, вже повинен бути ефективним повноцінним протитанковим засобом на дальності у 50 км.

Читайте також: Південна Корея теж має схожі на "Искандер" свої ракети, але там є ще цікавіше

В результаті європейські виробники вирішили кооперуватися: у проєкт Nexter, який тепер офіційно позиціонується лише як частина конгломерату KNDS, увійшов Delair та EOS Technologie, а MBDA співпрацює із Novadem.

А завдяки тому, що на виставці Eurosatory 2024, яка днями пройшла у Парижі, KNDS прямо заявила, що досягла рекордного прогресу, а також показала самі дрони, вже можливо підбивати підсумки.

Зокрема, у компанії повідомили, що перший прототип Colibri, який створюється разом із Delair, перші випробування із бойовим навантаженням здійснить наприкінці червня 2024 року.

дрон Colibri

Відповідно до опублікованих характеристик, Colibri буде знаходитись у повітрі до 45 хвилин при дальності зв'язку до 25 км, мати можливість ураження цілей та польоту без супутникової навігації у будь-який час доби. Бойова частина вагою 2,3 кг із готовими уражаючими елементами матиме режим повітряного підриву.

Також слід зазначити, що саме Colibri від KNDS, точніше від Delair, виготовляється для ЗСУ, про що говорить повідомлення від міністра оборони Франці Себастьяна Лекорню за 29 лютого 2024 року.

Щодо Larinae, який є представником доволі рідкісних реактивних дронів, то у KNDS повідомили про те, що він здійснить свій перший політ з інертним зарядом лише на початку 2025 року.

Також були розкриті його характеристики, відповідно до офіційного повідомлення: час у польоті 3 години (80-120 км), 3 кг бойової частини призначеної для ураження захищених об'єктів, дальність зв'язку до 80 км, можливості оптико-прицільної системи виявляти транспортний засіб на дальності до 15 км вдень та до 3 км у ночі. Водночас характеристики на презентації від KNDS, яка також знаходилась перед зразком на виставці, значно вищі.

дрон Larinae

Зазначимо, що причини початку випробувань у 2025 році полягають не у тому, що дрон необхідно навчити літати. Бо Larinae створюється на базі Veloce 330 від EOS Technologie, який вже впевнено почувається у повітрі та розганяється до 400 км/год. Справа в тому, що окрім самого дрона є задача створення станції управління, системи навігації та наведення.

На фоні таких досягнень KNDS те що за понад рік досяг європейський конгломерат MBDA об'єктивно виглядає дещо скромнішим. Станом на 2023 рік було відомо, що MBDA із Novadem для створення Colibri вирішило використати квадрокоптер. Це цілком прагматичне рішення, бо Novadem постачає до французького війська розвідувальний квадрик NX70.

NX70
NX70

Щодо проєкту Larinae, то для його виконання розробляється дрон Mutant, який використовує багато рішень від ПТРК Akeron. Цей протитанковий засіб вже може працювати у режимі NLOS і тому тут скоріше про питання дальності. А з огляду на єдиний наявний концепт з Mutant, мова йде про додавання крил, що складаються, гвинтового двигуна та нової системи зв'язку.

Mutant
Mutant

Водночас на якій стадії знаходяться ці проєкти у MBDA не розкрили. Як і не показали прототипи чи моделі на Eurosatory 2024. На фоні чого можливо зробити висновок, що заяви KNDS щодо рекордних строків розробок дійсно мають під собою ґрунт.

Читайте також: Румунія отримала перші ПЗРК KP-SAM Chiron з Кореї: чи можуть вони бути цікаві й Україні