xcounter
#

В США розглядають варіант дати A-10 Йорданії, але думатимуть аж до лютого 2025 року

2899
Штурмовики А-10, ілюстративне фото від US Air Force
Штурмовики А-10, ілюстративне фото від US Air Force

Американські законодавці знайшли цікавий варіант для завершення кар’єри цього штурмовика, але до остаточного рішення ще далеко

У квітні 2024 року ВПС США дали натяк про те, що штурмовики A-10 можуть бути передані таємничій "третій країні", і що тут мова точно не про Україну. А тепер ця історія отримала свій розвиток.

У понеділок 8 липня комітет по збройним силам Сенату США дав доручення Пентагону розглянути варіант із передачею штурмовиків A-10 для Йорданії, час на опрацювання дається аж до лютого 2025 року.

Читайте також: Філіппіни націлились отримати вживані ЗРК від Японії й це доволі реальний сценарій

Як деталізує портал The War Zone, таке доручення для Пентагону було включене до проекту Закону про національну оборону (NDAA) на 2025 фінансовий рік. При цьому, що цікаво, сенатори доручили не тільки оцінити "доцільність передачі Йорданії літаків A-10, які знімаються з озброєння2, але й також – "оцінити, чи сама Йорданія буде здатна самостійно обслуговувати ці літаки."Автори TWZ пишуть, що вони подали запит до влади Йорданії, аби там прокоментували це питання з можливою передачею A-10. Вони також наголосили, що "невідомо, наскільки активним є інтерес Йорданії до А-10, але навряд чи би розмови про їх можливу передачу виникли би на порожньому місці".

Штурмовики А-10, ілюстративне фото від US Air Force

На даний момент ВПС США в своєму розпорядженні формально мають 218 літаків типу A-10, але яка із них кількість реально боєздатна – питання відкрите. В теорії, самій Йорданії ці штурмовики могли би бути корисні для операцій по боротьбі з наркотрафіком та прикриття районів на кордоні із Сирією.

Тим більш, що ця країна є одним із отримувачів озброєння від США. Королівські ВПС Йорданії мають в своєму розпорядженні близько 60 винищувачів F-16, та перебувають в процесі отримання ще 12 F-16 Block 70 Viper.

У всякому випадку, за поточними планами ВПС США усі A-10 мають бути остаточно списані до 2030 року. Тому все ж не виключено, що ці заслужені штурмовики все ж можуть отримати новий виток в кар’єрі, навіть якщо мова про літаки, серійне виробництво яких зупинилось ще у 1984 році, тому обслуговувати їх стає все важче та важче.

Раніше Defense Express розповідав про цікаву методичку для ВПС США часів "Холодної війни" про те, як із A-10 підбити хоча би Т-62 чи Т-72, і наскільки ефективний цей літак проти танків. Деякі цікаві дані про протитанкові можливості цих штурмовиків можуть розчарувати.

Читайте також: Хто може "проміняти" 12 гелікоптерів AH-1Z Viper на чотири F-16 і чим пояснити таке рішення