xcounter
#

Хто може "проміняти" 12 гелікоптерів AH-1Z Viper на чотири F-16 і чим пояснити таке рішення

10337
Всі фото — Lockheed martin
Всі фото — Lockheed martin

Йдеться про закупівлю гелікоптерів за доволі приємною ціною у 340 млн доларів, тоді як реальна ціна запропонованого пакету становить близько мільярда

Оборонне відомство Словаччини розглядає варіант докупити ще чотири багатофункціональні винищувачі F-16 на додаток до вже чинного контракту на 14 машин — таку заяву зробив віцепрем'єр та міністр оборони країни Роберт Калиняк.

Як пояснює Калиняк, якщо зважати на їхній майбутній парк у 14 літаків F-16, то з них три-чотири машини цілодобово виконуватимуть завдання у рамках інтегрованої системи протиповітряної оборони НАТО, і це вже обмежує кількість літаків, які б могли використовувати для своїх завдань повітряні сили цієї країни. Тож очільник оборонного відомства відзначає, що Словаччина розпочала перемовини з модернізації замовлених літаків і також закупівлі ще чотирьох винищувачів.

Читайте також: Словаччина має 30 Т-72 і 15 Leopard 2A4, а хоче ще 104 сучасні танки

F-16 Словаччина
F-16 повітряних сил Словаччини

Як відзначають у виданні Defense News, таке рішення також може бути пов’язано з тим, що теперішній словацький уряд не має бажання продовжувати закупівлю американських гелікоптерів Bell AH-1Z Viper, яка стартувала за участі тодішнього кабміну, що був відправлений у відставку у жовтні 2023 року.

Нагадаємо — ще у березні 2023 році США після того, як Словаччина передала Україні свої списані винищувачі МіГ-29, запропонувала доволі вигідну угоду з продажу 12 гелікоптерів Bell AH-1Z Viper усього за 340 млн доларів (розтягнуті аж на три роки), тоді як повний пакет, запропонований Братиславі, оцінювався аж у 1 млрд доларів.

Судячи з усього, у такого рішення, а точніше — таких рішень — може бути суто політичний контекст. Наприклад, у коментарі виданню колишній очільник оборонного відомства Словаччини Ярослав Надь зауважив, що модернізація та закупівля додаткових F-16 нібито має заспокоїти США стосовно відмови від закупівель гелікоптерів.

Хоча F-16 точно обійдуться дорожче, ніж 340 млн доларів, і також ніяк не скасовують потребу в закупівлі нових гелікоптерів для словацького війська, відзначає Надь: "Якщо уряд відмовиться від цієї угоди, ми можемо втратити можливість отримати сучасний парк гелікоптерів за таку ціну".

Він каже, що плани закупити додаткові F-16 "досить неочікувані, бо за часів, коли він був міністром оборони, Повітряні сили жодного разу не казали про потребу в більшої кількості цих винищувачів.

F-16
F-16

Водночас теперішній очільник оборонного відомства назвав пропозицію по гелікоптерах Viper "невигідною". Тоді як Надь наголошує, що "політики повинні купляти для військових те, що їм потрібно, а не те, що вони хочуть особисто".

Нагадаємо, Словаччина ще у 2018 році підписала контракт на постачання 14 винищувачів F-16 Block 70, перші літаки країна мала б отримати у 2022 році, а поставки завершитися до кінця 2023, але через проблеми зі строками виробництва Lockheed Martin передала військово-повітряним силам Словаччини перші два винищувачі F-16 лише цього року.

Читайте також: Словаччина хоче купити в Ізраїлю ЗРК Barak MX, які можуть збивати "Іскандери"