xcounter
#

Чи росіяни справді могли створити гібрид із М-46 та корабельної АК-130, і на що треба звернути увагу

19993
Російська берегова артилерійська установка А-222 "Берег", на якій використовується АК-130,  ілюстративне фото з відкритих джерел
Російська берегова артилерійська установка А-222 "Берег", на якій використовується АК-130, ілюстративне фото з відкритих джерел

Наскільки реалістичним виглядає створення такої гібридної артустановки, і що там взагалі по боєприпасам

В соцмережах з’явились повідомлення з відповідними кадрами про те, що російські окупанти "засвітили" використання своєрідного артилерійського "гібрида", основою якого є лафет від гармати М-46, а от ствол використано начебто взагалі від корабельної артустановки АК-130 калібру 130-мм.

Для стрільби з цієї установки росіяни використовували снаряди унітарного заряджання (ймовірно уламково-фугасні Ф-44), у той час як для М-46 штатно використовуються 130-мм боєприпаси саме роздільного заряджання, що власне й послужило "натяком" на можливе використання саме ствола від АК-130 в цій гібридній артустановці.

Читайте також: Винищувач 6-го покоління таки офіційно поставили на паузу - але про провал поки що не говорять

На перший погляд, це повідомлення можна сприймати просто як одну з ознак кризи з артилерією в армії РФ на тлі втрат, отриманих в ході повномасштабної війни проти України. Тим більш, ми тут говоримо про армію, в якій наприклад почали "по-сирійськи" ставити на лафети взагалі 73-мм гармати від БМП-1.

Корабельна артустановка АК-130, ілюстративне фото з відкритих джерел

Водночас, тут варто все ж уважніше поставитись до повідомлень російських загарбників, оскільки вони тут заявляють про використання аж занадто своєрідного "гібрида", але не наводять відповідних цьому візуальних підтверджень.

Оскільки, якщо уважно порівняємо, то показане на кадрах як начебто артустановка із стволом від АК-130 аж ніяк не схоже наприклад на ту корабельну артустановку, яка використовується у ВМФ РФ, або ж на її берегову версію А-222 "Берег". Виглядає так, що там росіяни показують скоріше використання М-46 із її штатним стволом та дульним гальмом.

Але водночас, це аж ніяк не протирічить тому, що росіяни там справді показали процес заряджання унітарного 130-мм снаряда (ймовірно уламково-фугасного Ф-44 до АК-130) якого несли одразу два бійці, в ствол цієї артустановки. Ба більше, використання таких боєприпасів для російських окупантів виглядає цілком логічним у їх умовах, коли їм 130-мм снаряди до М-46 доводиться просити взагалі в КНДР.

Річ в тім, що до лютого 2022 року калібр 130 міліметрів не був стандартним для армії РФ, але натомість він був стандартним для ВМФ РФ, хоча би через факт наявності артустановки АК-130, що використовувалась на багатьох російських кораблях, зокрема на крейсері "Москва". Зокрема, АК-130 стояла на есмінцях проекту 956, майже усі з яких були списані на утилізації.

Зважаючи на це, в російських нападників цілком може бути певний боєзапас корабельних 130-мм снарядів, які вони вирішили пустити в хід у боях проти ЗСУ. Але от щодо повідомлень про можливе використання стволів від АК-130 – треба бути обережними, але при цьому не виключати саму можливість виготовлення подібних "гібридів".

Читайте також: Офіційні фото перших F-16 в Україні: як це було