xcounter
#

В Україні вирішиться чи почнеться Третя світова війна, до якої США не готові - звіт Конгресу

Фото 24-ої ОМБр імені Короля Данила
Фото 24-ої ОМБр імені Короля Данила
4307

Звіт спеціальної комісії американського парламенту заслуговує уваги, бо розкриває можливості, наміри та стратегії США у глобальному протистоянні з новою віссю зла - Китаєм, РФ, КНДР та Іраном

Комісія з національної оборонної стратегії Конгресу США опублікувала детальний 132-сторінковий звіт, який присвячений питанню загрози глобального конфлікту проти союзу Китаю, РФ, КНДР та Ірану. Деякі висновки з нього, хоча і ті, що закріплені у ввідній частини, наприклад визнання того, що США не готові до Третьої світової війни, вже розійшлись у пресі.

Але з боку Defense Express пропонуємо ознайомиться зі звітом дещо глибше. І у ключі, який на пряму торкається України, тема якої насправді проходить червоною ниткою через весь звіт, як приклад викликів сучасної війни та методів розв'язання завдань, так і одного з театрів цілком можливої глобальної війни.

Читайте також: Як Японія працює над гіперзвуковою ракетою HVGP, і коли планує ставити на озброєння
окопи війна зсу

Але одразу необхідно зазначити, що головною загрозою у Вашингтоні вбачають саме Китай, а лише після нього РФ, які разом намагаються підірвати вплив США. А лише потім їх союзників КНДР та Іран й терористичні організації. При цьому Пекін вже звів нанівець військову перевагу США у західній частині Тихого океану, а його збройні сили дійсно максимально готуються до виконання наказу Сі Цзіньпіна бути готовими до вторгнення на Тайвань до 2027 року.

Водночас головна мета США, яка закріплена у звіті, стримати Китай. Бо навіть без тотальної війни китайська блокада острова призведе до втрати 5 трильйонів доларів або 5% світового валового внутрішнього продукту. А от відкрита війна означатиме найбільше потрясіння з часів Другої світової війни та необхідність тотальної мобілізації, до якої навряд готові рядові американці. Тому єдиний діючий сценарій - стримування, що означає необхідність тримати значні сили та розвивати їх.

USS Harry S. Truman (CVN 75)

Але головна проблема для США у тому, що її конструкція обороноздатності передбачає можливість ведення лише однієї війни проти сильного противника, або двох одночасних воєн проти двох слабких на рівні країн-ізгоїв. І цей момент є ключовим для Вашингтону, бо мова йде про союз Китаю та РФ.

А загроза з боку РФ названа хронічною - постійною. І навіть після провалу своїх перших планів вторгнення у 2022 році та втрат, які у звіті Конгресу оцінені у межах 450-500 тисяч осіб та тисяч одиниць танків та бронетехніки станом на квітень 2024 року, РФ нарощує свою бойову міць. А на додачу володіє найбільшим у світі ядерним арсеналом.

"Росія прагне пережити готовність Заходу підтримувати Україну, а потім отримати те, що вона вважатиме сприятливим результатом війни. Якщо РФ отримає контроль над Україною, то її кордон (включно з Білоруссю) та з державами-членами НАТО буде проходити від Арктики до Чорного моря, що висуває значно більше вимог до розгортання сил Альянсу. РФ стане більш сміливою і можливо сильнішою державою, яка буде вимагати від НАТО створення та розгортання додаткових сил саме там, а не в інших місцях де вони будуть також потрібні".

сили нато у європі

Саме тому у звіті Конгресу прямо прописано, що єдиний життєздатний курс дій - "збільшення масштабу, можливостей та свободи використання матеріальних засобів, які надаються Україні, для того, щоб вона могла дати відсіч РФ".

Особливу увагу слід звернути на аспект, що таке збільшення допомоги та зняття обмежень щодо використання протиставляється отриманню додаткового фронту з РФ у випадку захоплення України. А також те, що колективні сили НАТО можуть знадобитися у іншому місці. Бо НАТО за логікою має працювати в обидва боки, як у випадку нападу на європейську країну, так і у випадку нападу на США у Тихому океані. І для того, щоб гарантовано стримати Китай у Вашингтоні хочуть мати вільні сили союзників.

"США не можуть конкурувати з Китаєм та РФ та їх партнерами одноособово і не зможуть виграти так війну". І тому для США важливі союзи - НАТО та AUKUS, які хоч і не є панацеєю, але дають додаткові сили, підкреслено у звіті.

Таким чином наразі у Вашингтоні основним ризиком вбачають те, що якщо РФ досягає своєї мети в Україні, Пекін та Москва синхронно починають тиск на двох напрямах, який США фізично не витримує. Якщо ж фактор РФ зводиться нанівець, то проти Китаю, особливо за рахунок союзників, протиставляється сила, яка змусить його переглянути свої агресивні плани. Тобто почнеться чи ні Третя світова війна буде вирішуватись в Україні.

На наш погляд це і є ключовим у звіті американського парламенту, оригінал якого нижче. А його основна частина присвячена виведенню обороноздатності США зі сплячки після завершення Холодної війни та ряду конфліктів малої інтенсивності.

Читайте також: Як Ізраїль високоточним ударом ліквідував очільника ХАМАС у Тегерані за 1500 км