xcounter
#

Як Ізраїль високоточним ударом ліквідував очільника ХАМАС у Тегерані за 1500 км

4676
Місце ліквідації  Ісмаїла Ганія та карта з "Колоди ХАМАС"
Місце ліквідації Ісмаїла Ганія та карта з "Колоди ХАМАС"

Попри те, що в Ізраїля є стелс-винищувачі F-35, далекобійні аеробалістичні ракети та навіть таємничі крилаті ракети на підводних човнах існує ще один дуже прагматичний та ефективний інструмент високоточної ліквідації

Ізраїль провів одну з найбільш успішних операцій з ліквідації лідерів ХАМАС. Ісмаїл Ганія, який перебував у спеціальні резиденції для ветеранів війн на півночі Тегерана, столиці Ірану був вбитий 31 липня. І як повідомили іранські джерела це був авіаційний удар, що у випадку близько 1500 км між Ізраїлем та Іраном та території Сирії та Іраку, далеко не ординарна подія.

І тому питання, який інструмент був використаний для цієї успішної операції - доволі цікаве. І можливі відповіді на нього підготувало видання TWZ.

Читайте також: Чи росіяни справді могли створити гібрид із М-46 та корабельної АК-130, і на що треба звернути увагу
Ісмаїл Гані
Місце ліквідації Ісмаїл Гані

І попри те, що нібито коли мова йде про авіаудар одразу уявляється використання літаків та ракет, в американському виданні зазначають, що під це підходить і дрон. При цьому не лише ударний дрон, а й дрон-камікадзе. При цьому не далекобійний, а доволі мініатюрний типу Lanius від Elbit , який вперше був показаний у 2022 році. Тобто ще до масового тренду FPV-дронів, і ще до того, як про "машинний зір", яким він оснащений, почали активно говорити.

Звісно при цьому необхідно було доставити сам дрон на мінімальну дальність, але для Ізраїлю проведення операцій фахівцями безпосередньо на території Ірану не є неможливим. Зокрема для ліквідації іранського фізика ядерника Мохсена Фахрізаде у 2020 році нібито була використана дистанційно керована чи автономна кулеметна турель.

На противагу цього варіанта - справжня авіаційна атака з використанням винищувачів, наприклад, F-35I, які атакували об'єкт у столиці Ірану. Можливо не дуже сильно заглиблюючись у його повітряний простір, але з використанням аеробалістичної ракети типу Air Lora.

Але така операція все одно доволі ризикована, тому також існує варіант використання крилатої ракети з підводного човна. Зокрема відомо про наявність у ВМС Ізраїлю крилатих ракет підводного базування Popeye Turbo з дальністю, нібито, 1500 км, якими оснащено субмарини класу Dolphin.

Вважається, що ці ракети мають нести ядерний заряд, але очевидно можливо і конвенційне виконання. Рівень секретності навколо цієї ракети такий, що існує рівно одна світлина нібито з нею у дуже низькій якості.

Popeye Turbo
Нібито Popeye Turbo

З боку ж Defense Express зазначимо, що з усіх трьох варіантів використання саме дрона дійсно виглядає доволі логічним, з огляду на те, що мова йде про дуже точний удар із малими супутніми руйнуваннями.

У будь-якому випадку наразі Іран пообіцяв потужну відповідь на дії Ізраїлю шляхом завдання удару. Вочевидь це може бути повторенням удару 14 квітня 2024 року, коли іранці випустили понад 130 дронів типу Shahed-136, 120 балістичних та 30 крилатих ракет.

Тоді у відбитті цієї атаки активну участь взяли США, а Велика Британія навіть оголила захист Румунії та перекинула винищувачі. Тоді колективними зусиллями було збито ледь не 99% всіх цілей, при цьому здебільшого ще над Іраком та Сирією. А для перехоплення балістичних ракет американські ВМС задіяли свої есмінці Aegis. Водночас у Тегерані повідомили, що всі цілі удару були виконані, а Ізраїль зазнав нищівної поразки.

Читайте також: Винищувач 6-го покоління таки офіційно поставили на паузу - але про провал поки що не говорять