xcounter
#

Нове покоління дронів-камікадзе для "полювання" на живу силу: ізраїльська Elbit підхопила тренд з Lanius

9890
Lanius
Lanius

Lanius - спеціальний дрон-камікадзе для CQB - максимально близького бою

Ізраїльська компанія Elbit Systems продемонструвала свою нову розробку дрона-камікадзе, який призначений для знищення живої сили, зокрема й в умовах забудови.

Цей дрон отримав назву Lanius й характеризується розробником, як високоманевровий універсальний засіб, для знищення противника саме в умовах вуличних боїв.

Читайте також: Тікаючи з Херсонщини, рашисти вкотре кинули рідкісну машину 1В119 "Реостат"

Окрім того, дрон інтегровано до інформаційної системи нового покоління, фактично людино-машинного інтерфейсу Legion-X від Elbit Systems, яка виводить використання дронів у єдиній мережі на новий рівень.

Водночас Lanius викликає підвищений інтерес завдяки вкрай цікавій концепції дрона-мисливеця призначення якого не техніка противника, а його жива сила. Для цього, по-перше використано фактично спортивний квардрокоптер. А для знищення ворога використовується осколкова-фугасна бойова частина направленої дії.

Але, головна особливість Lanius - розвинута система штучного інтелекту. Дрон аналізує простір, фіксує перешкоди та цілі, завдяки чому його можливо використовувати навіть у приміщеннях. Таким чином його використання не залежить від майстерності "пілота", а його участь у знищенні цілі вже виключно формальна, дрон самостійно може ідентифікувати ворога, наблизитись до нього, зайняти необхідну позицію, а від оператора вимагається лише натиснути "спуск".

Lanius
Інтуїтивно-зрозумілий інтерфейс

До речі, така система огляду дрона дозволяє, наприклад, картографувати приміщення для штурмових груп. А його тактичне застосування дозволяє й використовувати дрон у вигляді "літаючої" міни.

На фоні наявних розробок, Lanius доволі близький до турецької розробки Kargu від STM, який вже використовувався у Нагірному Карабасі.

Але Kargu більше призначений для відкритого поля бою, хоча й довів можливість залітати у бліндаж для атаки живої сили.

Таким чином Elbit Systems, здається, вкрай успішно вхопили тренд, зробивши акцент на доволі довершеній системі, яка призначена для CQB (Close Quarters Battle) - максимально близького бою.

Читайте також: Скільки часу знадобилось РФ, щоб накопичити ракети для масштабної атаки
ТЕГИ БПЛА