xcounter
#

У MBDA розробили дрон-камікадзе для протидії БПЛА: FPV-дрон з МОНкою по європейські

6297
У MBDA розробили дрон-камікадзе для протидії БПЛА: FPV-дрон з МОНкою по європейські

Новий дрон-перехоплювач від виробників Storm Shadow інтегрується до системи Sky Warden, як один з ефекторів

Тотальний дефіцит зенітних ракет для боротьби із ворожими дронами може стати реальністю і для країн НАТО, тому зараз зброярі по всьому світу шукають дешевші засоби протидії дронам. І за досвідом України також прийшли до дрони-камікадзе цілком можуть перехоплювати інші дрони, навіть баражуючі боєприпаси типу "Ланцет".

Зокрема пан'європейський конгломерат MDBA, який в Україні більше відомий, як виробник крилатих ракет Storm Shadow, на авіасалоні Фарнборо, що зараз проходить у Великій Британії, показав дрон-перехоплювач, який має бути інтегрований до системи протидії БПЛА Sky Warden.

Читайте також: Вслід за Іраном: Індія на пустому місці втратила фрегат INS Brahmaputra

Наразі все що розкрили у MDBA - це те, що дрон-перехоплювач, який створений спільно з Fortem Technologies, має боєприпас направленої дії. А також те, що дрон вже випробуваний та довів свою ефективність. При цьому він просувається як дешевий засіб протидії ворожим дронам.

Всі інші деталі, зокрема дальність, час у повітрі, а головне - засіб наведення, залишається невідомим. При цьому саме реалізація наведення на ціль залишається найбільш цікавою, бо саме від цього залежить вся ефективність системи. Водночас на дроні не помічено камери, тому, скоріш за все, мова все ж таки не йде про те, що у MDBA повторили реальний бойовий досвід і не "прив'язали" до FPV-дрона протипіхотну міну направленої дії МОН-50.

FPV-дрон МОН-50
FPV-дрон з МОН-50.

Можливо на засіб наведення дрона прямо вказує те, що він інтегрований до Sky Warden яка є розгалуженою та гнучкою системою, яка складається з засобів виявлення дронів, засобами радіоелектронної боротьби та засобам знищення. Тобто за його наведення цілком може відповідати радіокоманда система.

Sky Warden

І одразу у концепті системи фігурував саме такий дрон-перехоплювач. Хоча більш медійним стала лише одна з машин системи із ракетами Enforcer SADM, створені на базі ракети до легкого ПТРК, які також мають бути інтегровані до Skyranger. Хоча мова йде про значно більшу кількість ефекторів, які не зав'язані на конкретні типи й мова йде про цифрову систему, а не чітко та жорсткосформований комплекс.

Sky Warden

Зрештою, як зазначають у MDBA, Sky Warden на демонстраціях вже успішно відбиває різноманітні комплекси атаки дронів. Зазначається, що система використовує штучний інтелект для допомоги в ідентифікації загрози та селекції цілей, використовуючи при цьому набір сенсорів включно із РЛС, засоби пеленгації, електрооптичні камери тощо. Також декларується система дозволяє обрати найбільш ефективний ефектор для знищення, обираючи між засобами РЕБ, дронами-перехоплювачами, бойовим лазером чи ракетами.

Водночас те, що для протидії дронам у якості дешевого засобу просувається саме дрон-камікадзе, є доволі показовим. Зрештою саме таким шляхом вже пішли у США, де Anduril веде розробку частково багаторазового зенітного дрона Roadrunner. А причини цього доволі банальні, бо коли ракета до ПЗРК Stinger коштує 780 тисяч євро, дійсно треба шукати максимально дешеві альтернативи.

Читайте також: ВПС США довелось залучити жорсткого перемовника, щоб Boeing не накрутила ціну на E-7 Wedgetail