xcounter
#

Рашисти також активно застосовують FPV-дрони та активізували цей напрямок: декілька ідей ворога, які можливо застосувати

FPV-дрон з МОН-50, РФ
FPV-дрон з МОН-50, РФ
18548

На жаль у РФ також активно розвивається тема з FPV-дронами з китайських комплектуючих, включно з ідеями, як підвищити їх бойову ефективність та стійкість до РЕБ

FPV-дрони Україна застосовує вкрай активно й доволі ефективно, а над їх виробництвом та підвищенням ефективності працює сотні волонтерських спільнот. Зокрема нещодавно одна з них продемонструвала нову тактику застосування скидання з дронів шрапнельного боєприпасу з пікірування.

У коментарях до цієї публікації можливо доволі справедливо було зазначено, що розробникам слід тримати такі ідеї у таємниці поки новинка не стане масовою та перестане бути секретом для ворога.

Читайте також: Про злив секретних документів, контрнаступ і рейтинг Байдена та інше: розповідає Юрій Ванетик

Але справа в тому, що рашисти також вже доволі давно використовують аналогічні FPV-дрони й також активно демонструють свої ідеї. Зокрема також йдуть шляхом збільшення протипіхотних можливостей таких дронів й випробовують поєднання з протипіхотною міною МОН-50. За детонацію міни відповідає електродетонатор, який ініціює оператор дрона.

дрон-каміказде МОН
Дрон-каміказди рашистів з МОН-50

Але сказати, що ідея належить рашистам звісно неможливо. Аналогічний за принципом та бойовою частиною дрон-камікадзе Kargu, але з автоматизованим наведенням на ціль, пропонує турецька компанія STM. Водночас це не зменшує небезпеку зібраних рашистами з китайських копплектуючих FPV-дронів.

Звісно Збройні Сили України докладають максимальних зусиль для того, щоб протидіяти такій загрозі, зокрема й з використанням комплексів РЕБ. Так само як й армія РФ активно застосовує такі комплекси для аналогічних задач. Водночас рашистам прийшла ідея використати інший дрон у якості ретранслятора.

дрон-ретранслятор
Дрон-ретранслятор на базі Mavic у РФ

Для цієї ролі було обрано звичайний Mavic, на якому закріплено модуль-ретранслятор з автономним живленням та набором антен, включно зі спіральною вузькоспрямованою, яка дозволяє підвищити стійкість передачі. Тобто за логікою спочатку підіймається дрон-ретранслятор, який можливо просто тримати над собою на незначному віддалені, зберігаючи управління, а вже потім стартує FPV-дрон.

Таким чином у РФ також намагаються підвищити ефективність своїх дронів-камікадзе й активно їх виробляють, хоча об'єктивно традиційна корупція та централізація "потоків" у РФ є у цьому питанні важливим союзником України. Зокрема у рашистів вже прослідковується тема з централізацією цього процесу та віддання відповідних замовлень великим компаніям та спроби вичавити невеликі "мануфактури", або просунути свої. Зокрема активно просувалась розробка під назвою "Бинокль", який зібраний з тих самих китайських компонентів.

БПЛА Бинокль
БПЛА "Бинокль"

Водночас навряд слід розраховувати на те, що санкції якось можуть вплинути на можливість виробництва таких виробів у РФ. Зокрема аналіз ще одного "централізованого" російського БПЛА з доволі дивною для дрона-камікадзе назвою "Бумеранг" демонструє, що мова йде про активне використання готових комплектів придбаних в Китаї на цивільному ринку.

У цій ситуації, коли тема FPV-дронів зібраних з відносно дешевих та доступних комплектуючих активно розвивається й у РФ, перевагу на полі бою отримає та сторона, яка реалізує їх масове виробництво з меншою собівартістю та знайде ефективні засоби протидії.

Читайте також: Марокко замовила HIMARS з ракетами ATACMS, а також стелс-бомби AGM-154C JSOW по 6,25 млн доларів за одиницю