xcounter
#

Skyranger отримає більше можливостей, щоб збивати безпілотники

3195
Фото ілюстративне, джерело — Rheinmetall
Фото ілюстративне, джерело — Rheinmetall

Йдеться про інтеграцію антидронової ракети SADM — Small AntiDrone Missile

Німецька оборонна компанія Rheinmetall на своєму офіційному сайті повідомляє, що її підрозділ Rheinmetall Electronics на аерокосмічній виставці ILA 2024 підписав лист про наміри з MBDA Deutschland з інтеграції малої протидронової ракети SADM до баштової системи протиповітряної оборони малого радіуса дії Skyranger 30.

Rheinmetall
Фото ілюстративне, джерело — Rheinmetall

У компанії пояснюють таку ініціативу прагненням "закрити існуючі прогалини у можливостях мобільного захисту від дронів на малих відстанях". Так, якщо 30-мм гармата комплексу забезпечує "високоефективний захист від загроз з повітря", то ракета SADM доповнить ці можливості, надаючи ефективне рішення проти дронів малого та середніх розмірів.

Читайте також: Україна отримає другу із двох замовлених батарей "шахідобійок" Skynex, а їх треба більше

Так, на стенді MBDA на виставці ILA демонструвалося зображення цієї ракети, що встановлена на башті комплексу Skyranger 30. Відзначається, що у підписаному листі про наміри йдеться про довгострокове співробітництво з інтеграції ракети не тільки в цей комплекс, але й в інші системи.

Ба більше, як заявив директор з цифрових технологій компанії Rheinmetall Тімо Хаас, компанії "працюють на випередження" і вже зараз створюють умови для промислової співпраці, щоб "оперативно реалізувати рішення замовника".

Нагадаємо, що система Skyranger 30 була вперше представлена у 2021 році, призначена для боротьби з літаками, гелікоптерами, безпілотниками, дронами-камікадзе та крилатими ракетами.

Система має ефективну дальність стрільби у 3 км і може здійснювати до 1200 пострілів за хвилину. Є опція використовувати боєприпаси з повітряним підривом, які оснащені вольфрамовими циліндрами.

Skyranger 30 оснащена радаром з АФАР від Rheinmetall Italia, антени забезпечують покриття на 360 градусів. Дальність виявлення цілей типу літак з ЕПР 1м2 становить понад 20 км, для мікро-БПЛА — 5 км. У 2021 році також було представлено високоенергетичний лазер, інтегрований у Skyranger 30.

Щодо малої протидронової ракети SADM (Small AntiDrone Missile), то вона є еволюцією ракети Enforcer і призначена для боротьби з безпілотниками масою до 150 км, дальність становить до 6 км. Сам Enforcer є дуже легким ПТРК вагою 12 кг, з яких ракета важить 7 кг.

Читайте також: Туреччина продала зенітні Korkut неназваній країні - у 2021 році він пропонувався ЗСУ і це аналог Skynex