xcounter
#

Збити "Ланцет" FPV-дроном: шанс один на мільйон чи вірний розрахунок (відео)

8308
Збити "Ланцет" FPV-дроном: шанс один на мільйон чи вірний розрахунок (відео)

Повітряні дуелі дронів продовжуються і є перший зафіксований випадок знищення FPV-дроном російського "Ланцета"

Підрозділ Signum 93-ої окремої механізованої бригади "Холодний Яр" показав епізод з успішним перехопленням FPV-дроном російського дрона-камікадзе "Ланцет". Місце подій доволі легко геолокується і мова йде про район на захід від Кліщіївки приблизно у 6 км від лінії фронту.

На відео, яке було оприлюднено волонтером Сергієм Стерненком, зафіксовано саме перехоплення, після чого демонструються уламки із дописом, що у результаті пошкодження "Ланцета" він впав та детонував. Скоріш за все український FPV-дрон мав повітряний підрив, який і дозволив уразити ціль.

Читайте також: Хорватія дає привід порівняти CAESAR та PzH 2000 саме по можливості купити

Й тому питання, чи було це випадковістю, військовою вдачею чи холодним розрахунком - цілком логічне. Бо наразі відомо про цілий ряд успішних перехоплень дронами-камікадзе розвідувальних російських БПЛА і такі повітряні дуелі стаються все частіше.

Й відповіддю на це питання є перший же кадр відео, який супроводжується уточненням, що під час патрулювання з метою виявлення ворожих БПЛА було помічено розвідувальний дрон типу Zala. З цього вже можливо зробити висновок, що одним зі стандартних методів виявлення ворожих дронів є їх візуальний пошук.

Далі надійшла інформація про наближення "Ланцета" і на його перехоплення був відправлений FPV-дрон, який і здійснив перехоплення на зустрічних курсах. Таке перехоплення об'єктивно найскладніше для оператора через високі зустрічні швидкості, навіть враховуючи те, що FPV-дрон мав близько нульову горизонтальну швидкість.

Саме тому на відео далеко не рядова ситуація. А успішне завершення якої є результатом чіткої синхронізації з цілевказанням та виключної майстерності оператора, який мав візуально помітити ціль та вийти у точку перехоплення. Але треба пам'ятати, що застосування машинного зору з автовиявленням та автосупроводом цілі якраз і дозволяє знизити критичну залежність від майстерності оператора.

Читайте також: Оборонний гігант Northrop Grumman заходить в Україну з виробництвом боєприпасів