xcounter
#

Хорватія дає привід порівняти CAESAR та PzH 2000 саме по можливості купити

3349
САУ PzH 2000 армії Хорватії, ілюстративне фото з відкритих джерел
САУ PzH 2000 армії Хорватії, ілюстративне фото з відкритих джерел

На вибір того чи іншого зразка грають не тільки характеристики, але й доступність отримання

Хорватія заявила бажання стати однією з країн-учасниць умовного "клубу CAESAR", тобто експлуатантів цього типу колісних САУ французького виробництва. Відповідну рамкову угоду 17 червня цього року підписали представники оборонного відомства Хорватії та французького Міноборони, твердий контракт на поставку "Цезарів" для хорватської армії має бути укладений дещо пізніше.

Як далі розгортає в своїй публікації французький портал Opex360, щоб продати САУ CAESAR Хорватії, Міноборони Франції може використати щось на кшалт локального аналогу програми іноземних військових продажів (FMS), які практикує США.

Читайте також: Оборонний гігант Northrop Grumman заходить в Україну з виробництвом боєприпасів

Автори видання підкреслюють, що дані про намір Хорватії замовити CAESAR з'явились на тлі повідомлень про те, що на полях виставки Eurosatory Естонія планує підписати твердий контракт на поставку 12 таких САУ. Але тут заодно варто звернути увагу й на інший аспект – схоже, приклад Хорватії дає привід заодно порівняти між собою CAESAR та PzH 2000 в плані доступності придбання.

Почнімо із того, що зараз хорватська армія по самохідній артилерії має в своєму розпорядженні вісім САУ 2С1 "Гвоздика" та 13 самохідних артустановок PzH 2000. На цьому тлі логічнішим виглядало би рішення купувати саме додаткові PzH 2000 в Німеччини, якщо уже хорватське оборонне відомство має намір розширити парк своєї самохідної артилерії.

Можна зробити поправку і на те, що Хорватія можливим замовленням на "Цезарі" могла заодно проявити певну ініціативу в розширенні оборонної співпраці з Францією. Окрім всього іншого, офіційний Загреб є також покупцем літаків Rafale, навіть якщо на лютий 2024 року було отримано лише половину із замовлених вживаних літаків цього типу.

Однак схоже, що на остаточний вибір саме моделі САУ, на якій зупинилась Хорватія як один із потенційних покупців, могло вплинути те, як у самому хорватському оборонному відомстві оцінили ступінь доступності CAESAR та PzH 2000.

Бо з однієї сторони, загальний портфель актуальних замовлень на "Цезарі" стане остаточно відомим уже скоріше за підсумками Eurosatory 2024. Водночас, сам концерн KNDS уже озвучував, що твердий план по виробництву PzH 2000 на наступні кілька років складає 34 одиниці для бундесверу та 41 одиницю для ЗСУ.

Раніше Defense Express писав про порівняння CAESAR та індійських колісних САУ, привід до якого дала Вірменія, і теж на полях виставки Eurosatory 2024.

Колісна САУ MArG 155 калібру 155-мм індійського виробництва, яку раніше замовила Вірменія, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: У чому сильна сторона бойових роботів ЗСУ, а де РФ має свою перевагу — думка розробника