xcounter
#

Хорватія через три роки отримала половину вживаних Rafale: але зараз це супер-угода

7184
Rafale (фото: МО Хорватії)
Rafale (фото: МО Хорватії)

Хорватія замовила Rafale ще у 2021 році й умови контракту тоді здавались завищеними, а тепер виглядають, як супер-контракт

Міноборони Хорватії повідомило про отримання половини всіх замовлених у Франції винищувачів Rafale - шести одиниць. Постачання машин здійснюється за графіком й перша машина прибула до країни ще у жовтні 2023 року, а останній дванадцятий Rafale має надійти у 2025 році.

Зазначимо, що угода на закупівлю 12 вживаних Rafale від Dassault була укладена у травні 2021 року. За нею Загреб за 1,15 млрд євро (1,21 млрд доларів), з умовами поетапних платежів у 2021-2026 роках замовив 10 одномісних та 2 двомісних винищувачі у версії F3-R, які не повинні були бути старші за 10 років та пройти передпродажний ремонт.

Читайте також: Угорщина збільшить свій парк літаків Gripen

Й хоча цінник у 95,8 млн євро за вживаний Rafale у 2021 році цілком міг вважатися завищеним, але у реаліях 2024 року - це супер-угода. Зокрема ще у 2023 цінник на цей французький винищувач піднялись до майже 200 млн доларів за новий літак для Індонезії, або по 131 млн доларів для повітряних сил Франції.

Але зараз зброя коштує не лише грошей, значно важливішим параметром стає час. А портфель замовлень на Rafale перевалив за 200 машин на початок 2024 року. При цьому Dassault виробляти винищувачі встигає лише у темпі 13 одиниць на рік, хоча набрав контракти для темпу у 24 машини на рік.

Але навряд Франція ризикує втратити клієнтів, бо по всім іншим винищувачам в цілому аналогічна ситуація з чергою, хвіст якої формується вже на початку 2030-х років.

А приклад Хорватії із замовленням Rafale є чудовою демонстрацією того, як стрімко змінилась світова безпека через агресію РФ, а дефіцит озброєння став головним трендом на найближчу оглядову перспективу.

Читайте також: Україна за ліцензією буде виробляти штурмові гвинтівки CZ BREN 2 з Чехії