xcounter
#

Франція набрала контрактів по 24 Rafale на рік, але встигає зробити лише 13

3625
Конвеєр по виробництву Rafale, ілюстративне фото від Reuters
Конвеєр по виробництву Rafale, ілюстративне фото від Reuters

Певні резерви для прискорення є, але все рівно ситуація виглядає парадоксально

На даний момент портфель замовлень французької оборонної компанії Dassault збільшився уже 228 літаків Rafale. Це відбулось після того, як Індонезія у січні 2024 року підтвердила намір придбати ще 18 таких винищувачів, та уряд Франції видав замовлення на 42 такі літаки для національних ВПС.

При цьому Dassault постійно підкреслює, що здатна поставити літаки лише за 36 місяців після укладення контракту, що є доволі швидким темпом. Але схоже, що ця французька компанія набрала замовлень уже значно більше, аніж дозволяють наявні виробничі потужності. Про це йдеться в блозі Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS).

Читайте також: РФ має проект важкого реактивного БПЛА С-70 "Охотник", який хоче виробляти вже в 2024 році

Експерти IISS деталізують, що левову частку із портфелю замовлень компанія має поставити протягом 2026-2033 років, або ж 174 "бортів" для власне Франції, Індонезії, ОАЕ та Єгипту. Щоб виконати цю частину замовлень, Dassault має випускати в середньому по 24 літаки на рік.

У 2023 році компанія планувала зробити 15 літаків, але змогла випустити лише 13. І це при тому, що в 2024 та 2025 роках оптимальним темпом, який дозволить виконувати контрактні зобов’язання – це по 20 літаків на рік.

Якщо ж до наявного портфелю будуть додані ще й замовлення від Індії на загалом 63 Rafale в сухопутній та палубній версіях, то Dassault буде вимушена витримувати ще вищий темп щорічного виробництва. Бо навряд чи Індія захоче чекати на поставку після 2033 року.

Конвеєр по виробництву Rafale, ілюстративне фото від Dassault Avitaion

Справедливості заради, як відзначають в IISS, раніше Dassault демонструвала періоди, коли їй вдавалось "вискочити" на темп виробництва в 20 літаків на рік. В самій компанії говорять, що цілком можуть вийти на темпи виробництва по 3 літаки на місяць, за рахунок перекидання працівників із сегменту виробництва бізнес-джетів Falcon.

Однак не можна виключати, що Dassault може зіткнутись із проблемою деякої нестачі кадрів та нестійкості ланцюжків поставок. І це при тому всьому, що замовники воліють отримувати хоча би по 6 літаків на рік, щоб це давало можливість формувати одразу цілісні ескадрильї.

Читайте також: А що в США з ППО, якщо Трамп на виборах обіцяє "Залізний купол"