xcounter
#

А що в США з ППО, якщо Трамп на виборах обіцяє "Залізний купол"

2482
"Залізний купол" на авіабазі в Гуамі, фото – The Wall Street Journal
"Залізний купол" на авіабазі в Гуамі, фото – The Wall Street Journal

Ми просто пояснюємо, яку протиповітряну оборону має найбільш потужна у воєнному плані держава світу

В наших соцмережах та ЗМІ "вірусною" стала новина про обіцянку Дональда Трампа дати свій "Залізний купол" для США, і заодно – як він пояснював принцип роботи протиповітряної оборони: "Дінь, дінь, дінь, дінь, дінь, дінь… Є лише 17 секунд, щоб розібратися. Бум. Гаразд. Запуск ракети. Вуш. Бум".

Ситуація виглядає незвичною, але на її тлі цілком логічно може виникнути питання, так а що справді з протиповітряною обороною в США, раз питання ППО один із кандидатів почав обігрувати на президентських виборах. У відкритому доступі є достатньо багато даних, щоб знайти відповідь на це питання, і вона нас доволі здивує.

Читайте також: Бойових роботів замовляють вже десятками, і це також про версії з 30-мм гарматами, Milrem Robotics має нову угоду
ЗРК NASAMS, ілюстративне фото від Raytheon/Kongsberg Defense

Більше батальйонів Patriot

Якщо зараз відкриємо довідник The Military Balance 2023, то там заявлено, що Армія США має в своєму розпорядженні загалом 480 пускових установок ЗРК M902/M903 Patriot PAC-3/PAC-3 MSE, неназвану кількість комплексів NASAMS та Iron Dome (так, той самий "Залізний купол"), 18 комплексів малої дальності M-SHORAD та 453 установки M1097 Avenger.

На перший погляд, це доволі багато. Втім, тут треба дивитись не тільки на кількість, але й на функціонал, який можна виконати заявленим числом пускових. Бо далі починаються свої нюанси.

Stryker M-SHORAD

Наприклад, у Пентагоні в серпні 2023 року заявили, що наявних пускових до Patriot їм вистачає для комплектування лише 60 батарей або ж 15 зенітно-ракетних батальйонів (по 4 батареї в кожному), і це не тільки на територію США, але й закордонні американські бази також. Мінімально необхідна додаткова кількість по Patriot – додаткові 5 батальйонів або ж 20 батарей, через відсутність яких наявні "Петріоти" мають працювати в 1,5 раз більше визначеного часу, що в свою чергу приводить до технічних проблем з установками.

Тобто уже маємо (як це може бути на нашу точку зору) парадокс, коли навіть американські військові вважають, що їм недостатньо Patriot, і що цю ситуацію треба негайно виправляти.

А щодо NASAMS та "Залізного купола" - за відкритими даними, США мають лише по дві батареї цього комплексу, тобто теж не так багато.

Patriot (фото: US DoD)

Буквально "Залізний купол"

Можливо, мало хто знає, але знаменитий комплекс "Залізний купол", він же Iron Dome було б логічніше називати саме американо-ізраїльським. Бо це продукт спільної роботи двох оборонних корпорацій – ізраїльської Rafael та американської Raytheon.

Більш того, ці дві корпорації у жовтні 2023 року домовились про будівництво нового підприємства на території США, що має бути запущене в роботу у 2025 році, та виготовляти від 1000 до 2000 ракет Tamir і 325 ракет SkyHunter на рік. Ці ракети йтимуть на потреби не тільки Ізраїлю, але й США. Бо, наприклад, у серпні 2023 року Корпус морської піхоти США оголосив про намір придбати 44 пускові установки "Залізного купола" та 1840 ракет до них, очікуваний строк поставки та вартість не розкривались.

І з цього викладеного випливає цікавий момент – США зараз і так мають "Залізний купол", а за якийсь час і так матимуть ще більше.

Як побачити російські ракети

Якби це дивно не звучало, але самі американці визнають, що вони мають проблеми із можливостями по виявленню російських крилатих ракет, які потенційно можуть бути випущені зі стратегічних бомбардувальників чи морських платформ. При цьому США докладають можливих зусиль, щоб цю проблему вирішити.

Наприклад, іде робота по тому, щоб в США та Канаді збудувати 6 загоризонтних РЛС, які будуть вписані у систему дальнього виявлення ракет NORAD. Практичні роботи мають стартувати весною 2024 року, наразі триває етап проектування, оскільки загоризонтна РЛС – це масштабна споруда, яка вимагає наскладної апаратури.

Водночас, ВПС США зараз тренуються виявляти крилаті ракети ворога, використовуючи для навчань усі "підручні" засоби. Зокрема – легендарні стелс-літаки F-117, які формально були зняті з озброєння ще в 2006 році, але досі використовуються американськими військовими під час навчань чи дослідницьких місій.

Принцип дії загоризонтної радіолокації з відбиттям від іоносфери (Raytheon)
Читайте також: Чому Україні треба безпілотні субмарини для розгрому Чорноморського флоту РФ