xcounter
#

Чому Україні треба безпілотні субмарини для розгрому Чорноморського флоту РФ

3981
Використання безпілотної субмарини проти російського корабля з "Калібрами", ілюстративна графіка від Naval News
Використання безпілотної субмарини проти російського корабля з "Калібрами", ілюстративна графіка від Naval News

Для війни в 2024 році треба шукати нові технологічні рішення, бо ворог швидко адаптується

Портал Naval News виклав публікацію від відомого дослідника H I Sutton, в якій побіжно розповідається про існування українського проекту підводного дрона FURY із приміткою, що перша публічна презентація має відбутись взагалі 28 січня, в рамках хакатону Міноборони України "Армія машин". І також – викладається думка про те, чому на нинішньому етапі війни проти РФ нам потрібні саме підводні дрони, які можуть бути значно складнішими і дорожчими, аніж надводні катери-камікадзе.

Ситуація виглядає своєрідно. З однієї сторони, складно говорити про проект, закладені характеристики якого ще не відомі. А з іншої сторони, певне цікаве зерно у розмірковуваннях про необхідність безпілотних субмарин для України є, і це варто взяти до уваги.

Читайте також: Є цікавий варіант, як Україна може отримати більше західних крилатих ракет
Ймовірна внутрішня будова безпілотної субмарини Orca ВМС США, припущення від H I Sutton, зображення ілюстративне

Повний текст цієї публікації можна прочитати ось за цим посиланням, ми з нього виділимо найважливіші моменти.

Поява катерів-камікадзе дала Україні необхідну технологічну перевагу над Чорноморським флотом РФ, та дозволила бути на крок попереду від ворога. Однак по мірі розгортання бойових дій із використанням цього виду озброєнь виявилось, що надводні дрони цілком уразливі для виявлення та ураження морською авіацією та іншими засобами росіян. І на основі цього можна вивести просту екстраполяцію, що з часом окупанти зможуть остаточно адаптуватись, що в свою чергу нівелює ефект "катери-камікадзе дозволяють бути на крок попереду від ворога".

Втім, H I Sutton далі пояснює свою думку так, що Україна однак не має відмовлятись від катерів-камікадзе як інструменту для війни на морі, просто паралельно з надводними дронами треба працювати і над підводними дронами.

Набір засобів проти морських дронів, який може використовувати РФ, ілюстративна графіка від Naval News

Щодо самих безпілотних субмарин, то тут H I Sutton розмірковує так. Підводні дрони мають безумовні переваги, як то краща живучість, скритність та раптовість атаки. Однак вони коштуватимуть явно дорожче, чим катери-камікадзе, і точно вимагатимуть допомоги від західних компаній-виробників дистанційно керованих підводних апаратів.

Втім, це буде саме той випадок, коли усі затрати себе виправдають. Бо, наприклад, по мірі прогресу в розробках підводні дрони можна буде робити багаторазовими, ці апарати зможуть застосовувати різне озброєння, як то міни, торпеди чи навіть керовані ракети.

Порівняльна інфографіка, яка розкриває характеристики морського дрона TLK-150 "Молока", джерело - H I Sutton

В свою чергу, від Defense Express наголосимо, що на цю публікацію H I Sutton від Naval News ми звернули увагу з доволі простої, але вагомої причини. Провідні країни світу уже працюють або над власними безпілотними субмаринами, або ж над побудовою міні-підводних човнів. Відповідно, і нам такий досвід варто переймати.

Раніше ми розповідали про те, скільки років треба на збудувати безпілотну міні-субмарину з корпусом на 16 метрів. Також ми писали, для чого будувати міні-субмарину в 600 км від Чорного моря, і як така зброя може допомогти.

Конструктивна будова міні-субмарини за проектом DG-160, ілюстративна інфографіка від H I Sutton
Читайте також: Поставки F-35 у 2024 році можуть скоротитися ледь не вдвічі у порівнянні з планом на 156 машин