xcounter
#

Скільки років треба на збудувати безпілотну міні-субмарину з корпусом на 16 метрів

7019
Безпілотний підводний човен Orca для ВМС США, фото - US Navy
Безпілотний підводний човен Orca для ВМС США, фото - US Navy

Наскільки перспективними є підводні дрони, і наскільки складними вони є у реальному виробництві

Однією з найбільш цікавих новин цього тижня, на яку варто було б звернути окрему увагу – корпорація Boeing нарешті передала ВМС США першу в світі серійну безпілотну міні-субмарину, що була створена в рамках проекту Extra-Large Unmanned Undersea Vehicle, та отримала назву Orca.

Якщо розбиратись в заявлених характеристиках цієї міні-субмарини, то стане ще цікавіше. Наприклад відомо, що Orca має комбіновану дизель-електричну силову установку, як на "класичних" підводних човнах. А ще цей підводний апарат відрізняється вкрай компактними розмірами: довжина корпусу 16 метрів та ширина в 2.5 метри, а якщо додати зовнішні модулі корисного навантаження, то довжина корпусу виросте до 26 метрів.

Читайте також: Як РФ намагається піймати наші катери-камікадзе своїми Бе-12 та Ка-29, і про що це свідчить
Ймовірна внутрішня будова безпілотної субмарини Orca, припущення від H I Sutton

Водночас, безпілотну субмарину Orca для ВМС США можна назвати й однією із найбільш таємничих розробок у світі. Бо, наприклад, невідомими лишаються базові параметри цього підводного апарата – дальність дії, характер корисного навантаження, конкретні завдання за призначенням та система управління.

Хоча таку недостачу даних можна "списати" й на те, що американський флот ще перебуває на етапі концептуальних пошуків, як же він використовуватиме різного роду безпілотні кораблі в сучасній війні на морі. Тим більш, американські ВМС мають отримати чотири апарати Orca, і цього має цілком вистачити для усіх необхідних експериментів по безпілотним субмаринам.

Безпілотна субмарина Orca в надводному положенні, грудень 2023 року, фото - Boeing

Звісно, що для нашої країни як своєрідного піонера у використанні безпілотної зброї у війні на морі американський проект безпілотної субмарини Orca викличе особливий інтерес. І на цьому тлі варто наголосити на тому, що в самих США реалізація цього проекту зайняла взагалі-то 10-тиріччя.

Відомо, що ще в 2012 році Boeing почала працювати над цивільним дистанційно керованим апаратом Echo Voyager, "попередником" Orca. На випробування Echo Voyager вийшов аж у 2017 році, під час тестів пройшов кілька сотень миль в автономному режимі, випробування зайняли 100 тисяч годин.

Робота над військовим апаратом Orca почалась в 2019 році. Однак лише в 2021 році Boeing та кораблебудівна корпорація HII звели потужності для виробництва таких безпілотних субмарин. А в 2022 році виявилось, що фактичний бюджет проекту Orca на 65% перевищив плановий.

Echo Voyager від Boeing, фото ілюстративне
Читайте також: Для чого будувати міні-субмарину в 600 км від Чорного моря, і як така зброя може допомогти