xcounter
#

Є цікавий варіант, як Україна може отримати більше західних крилатих ракет

4901
Крилата ракета Taurus, фото — MBDA Deutchland
Крилата ракета Taurus, фото — MBDA Deutchland

Йдеться по суті про ті ж "кільцеві обміни", які раніше допомогли Україні отримати низку різного озброєння

Німеччина нещодавно провалила голосування про передачу Україні далекобійних крилатих ракет Taurus KEPD 350, і попри те, що питання мало б бути вирішене на початку цього тижня, німці поки так і не погодили виділення для наших Сил оборони цього озброєння, хоча це й нібито вже мало б бути суто формальним процесом і навіть йшлося про те, що Німеччина нібито не буде обмежувати дальність цих крилатих ракет.

крилата ракета Taurus
Крилата ракета Taurus KEPD 350, фото — MBDA

Разом з тим, тепер з’явився досить цікавий варіант, а як же Німеччина може допомогти посилити далекобійні можливості ЗСУ, але без прямої передачі крилатих ракет Україні, і такий варіант запропонувала Велика Британія, як йдеться у матеріалі видання Handelsblatt.

Читайте також: ЗСУ отримають більше зброї для глибоких ударів: що це може бути, а головне - коли: підсумки Рамштайн-18

Пропозиція доволі проста і по суті є таким собі "кільцевим постачанням", за якими раніше (за активної участі тієї ж Німеччини) Україна отримувала радянську техніку, водночас країни-донори взамін поповнювали свої запаси західним озброєнням від інших країн.

Водночас британці пропонують німцям передати їм певну кількість крилатих ракет Taurus, тоді як Велика Британія взамін посилить ЗСУ більшою кількістю ракет Storm Shadow. Як відзначається у виданні, таку пропозицію Німеччина отримала декілька тижнів тому, подробиці ймовірної угоди не розкриваються, офіційних коментарів наразі також немає.

Фактично, у такий спосіб Німеччина може "зняти" будь-які свої побоювання щодо того, що її крилаті ракети можуть бути використані для ударів по території РФ, які німці неодноразово озвучували раніше. Крім того, знімається й питання процесу адаптації ракет Taurus на радянські літаки: раніше стверджувалося, що на це може піти аж шість місяців, з яких два місяці — на адаптацію, і ще чотири — на навчання пілотів і персоналу.

Крилата ракета SCALP-EG фронтовий бомбардувальник Су-24М
Крилата ракета SCALP-EG під крилом Су-24М

Але відкритим залишається питання, а чи дійсно Німеччина має достатню кількість ракет, щоб частину з них передати навіть тій же Великій Британії. Бо раніше публічно звучали числа у декілька сотень боєздатних ракет, що значно обмежує можливості німців із "пошуку" "зайвих" ракет.

Втім, тут варто згадати й нещодавню заяву голови Taurus Systems GmbH (входить до складу MBDA) Йоахіма Кнопфа, який відзначив, що вони можуть якнайшвидше узятися до виробництва крилатих ракет Taurus, а також відновлення запасів й інтеграцію на платформи, втім, за обов’язкової умови — що будуть замовлення на це озброєння.

Нагадаємо, що сьогодні Сили оборони України мають на озброєнні та успішно використовують далекобійні крилаті ракети Storm Shadow/SCALP-EG. Раніше цього місяця стало відомо, що Франція виділить ЗСУ додаткову кількість цих ракет, а саме 40 одиниць.

Читайте також: У НАТО нарешті почали бити на сполох через ігнорування FPV-дронів: закликають повторити та покращити досвід ЗСУ