xcounter
#

Схоже, що Німеччина не буде обмежувати дальність крилатих ракет Taurus, якщо їх нарешті передадуть Україні

12025
Крилата ракета Taurus, всі фото — MBDA
Крилата ракета Taurus, всі фото — MBDA

Німеччина вже наступного тижня може проголосувати за передачу крилатих ракет Taurus Україні

Питання передачі Україні крилатих ракет Taurus від Німеччини обговорюється вже не один місяць, а днями стало відомо, що Бундестаг під час голосування у середу, 17 січня, не підтримав пропозицію опозиції передати це далекобійне озброєння ЗСУ. Втім, казати про "зраду" тут насправді не варто через один важливий нюанс, який озвучив заступник голови комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки України Єгор Чернєв.

Читайте також: Taurus став ілюстрацією дилеми Євросоюзу і для України вона найстрашніша

Він полягає у тому, що за передачу Україні ракет Taurus не проголосували не з тієї причини, що Бундестаг проти такого кроку, а банально через порушення процедури і спробу вузькопартійного піару. "Це був окремий законопроєкт частини опозиції, який вона хотіла без погодження з іншими винести на голосування", — відзначає Чернєв.

І що зараз є плани внести на розгляд вже спільний законопроєкт — і голосування має відбутися вже наступного тижня, 22 січня. Разом з тим, актуальним тут залишається питання, а скільки ж всього ракет Німеччина зможе виділити Україні з урахуванням, що всього німці загалом можуть мати понад 500 таких ракет, як раніше відзначав очільник оборонного відомства країни Борис Пісторіус, але питання в тому, скільки з них реально в боєздатному стані, бо, наприклад, раніше взагалі звучало число всього у 150 ракет від полковника у відставці та депутата ХДС Родеріха Кізеветтера.

Разом з тим, у коментарях до свого допису Чернєв озвучив ще один важливий нюанс, відповідаючи на питання про те, а чи правдива інформація про те, що німці будуть переробляти свої крилаті ракети Taurus, щоб обмежити їхню дальність. "Такі ідеї висувалися як компроміс, але на зараз не були підтримані", — відповідає Чернєв.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ракети для України можуть оновити і "запрограмувати", обмеживши їхню дальність, а також прибравши можливість бити ними по території РФ. Нагадаємо, що реальна дальність крилатої ракети Taurus становить понад 500 км.

Якщо Німеччина дійсно цього місяця зрештою погодить передачу Україні ракет Taurus, то ще близько пів року знадобиться на такі процеси, як їхня адаптація для використання з Су-24М (2 місяці) і навчання операторів (4 місяці), такі терміни раніше озвучував генеральний директор MBDA Deutschland Іоахим Кнопф. Таким чином, ці ракети ми можемо отримати орієнтовно наприкінці літа цього року.

крилата ракета SCALP EG фронтовий бомбардувальник Су-24М
Крилата ракета SCALP EG під крилом Су-24М, скріншот з відео Командування Повітряних Сил ЗСУ

Раніше Defense Express розповідав, що Франція передасть Україні партію з додаткових 40 ракет Storm Shadow/SCALP, які наші військові вже успішно використовують для знищення ворожих цілей, зокрема й кораблів та підводного човна.

Читайте також: Південна Корея робить зменшену крилату ракету Taurus, яку зможе підняти легкий FA-50