xcounter
#

США тренуються збивати рашистські Х-101, "допомагає" заслужений F-117

19723
F-117 досі активно використовується для навчально-бойових цілей, ілюстративне фото від U.S. Air Force
F-117 досі активно використовується для навчально-бойових цілей, ілюстративне фото від U.S. Air Force

Свою роботу цей літак робить настільки добре, що ВПС США продовжать строк фактичної експлуатації ще на 10 років

Випробувальний центр ВПС США (AFTC) на авіабазі "Едвардс" в Каліфорнії шукає підрядників, які зможуть виконати контракт тривалістю в 10 років на технічне обслуговування і "матеріально-технічну підтримку" літаків-"невидимок" F-117, розміщених на авіабазі

Тонопа. Формально такі літаки були зняті з озброєння ВПС США ще в 2006 році, але американські військові досі використовують F-117 для своїх тренувань, наприклад – в якості "імітаторів" крилатих ракет ворога або ж в ролі "агресора" під час навчальних повітряних боїв, розповідає портал The Drive.

Читайте також: США мали на зберіганні майже 200 штурмовиків A-10, але більшість з них розібрали на запчастини

Відомо, що зараз американські військові мають на зберіганні мінімум 51 літак F-117. Частина із них просто стоїть на зберіганні, 12 літаків уже виділені під списання для передачі в авіаційні музеї, але от деяка кількість F-117 досі активно літає та використовується для різного роду навчань.

Взагалі ВПС США мають дозвіл списувати щороку по 2-3 "борти" цього типу, але американські військові хочуть використовувати ці заслужені "стелси" ще як мінімум до 2034 року, тобто ще мінімум 28 років після формального виведення із строю.

F-117 на зберіганні, фото - U.S. Air Force

Відповідно, в умовах свого тендеру AFTC прописало, що підрядники повинні вміти проводити технічне обслуговування не тільки законсервованих літаків, але й "бортів" у льотному стані. Тому, наприклад, компанія повинна мати ліцензію на поводження з вибуховими речовинами, щоб перезарядити піропатрони на катапультованих кріслах. І також – уміти оновлювати програмне забезпечення на бортовому обладнанні F-117 або ж встановлювати нову дослідницьку апаратуру.

Окремий цікавий нюанс – підтримання працездатності покриття фюзеляжу F-117, яке забезпечує цьому літаку "невидимість" для радіолокаційних станцій противника.

F-117 досі активно використовується для навчально-бойових цілей, ілюстративне фото від U.S. Air Force

Скільки коштує зараз для ВПС США обслуговування F-117 – не розкривається. На перший погляд, американським військовим було б простіше просто списати такі літаки, передавши частину "бортів" до музеїв чи приватних колекцій. Але далі починаються свої "але".

Хоча Пентагон формально відмовився від "стелсів" цього типу, віддавши перевагу F-22, на "невидимках" типу F-117 досі використовуються чутливі для американських військових технології. Щоб "прибрати сліди" таких технологій, потрібен певний час та зусилля, і на цьому тлі для ВПС США виявився кращим варіант до кінця використати ресурс та потенціал все ще наявних F-117.

Передача розукомплектованого F-117 до одного із аерокосмічного музеїв США в 2020 році, фото з відкритих джерел

Тим більш, що такі літаки начебто мають теплову та радіолокаційну сигнатуру, яка дозволяє використовувати їх як "мішені" під час тренувань по збиттю крилатих ракет противника. Або ж – як "демонстратор технологій" для американського ОПК при розробці технологій по протидії перспективним літакам основних противників, як то Китай чи РФ наприклад.

Тому, як підсумовують журналісти The Drive, заслужений F-117 ще декілька десятків років може бути в стані такого "активного виходу на пенсію".

Ланка F-117, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: У США шляхи чим відбивати атаку крилатих ракет розійшлись: морпіхи ставлять Iron Dome на колеса, армія обрала AIM-9X