xcounter
#

У США та Канаді хочуть збудувати шість потужних РЛС, щоб бачити крилаті ракети РФ

У США та Канаді хочуть збудувати шість потужних РЛС, щоб бачити крилаті ракети РФ
2509

У Пентагоні дуже серйозно націлились масштабно оновити можливості NORAD, бо аналітики ще рік тому попереджали, що він не може протидіяти такій загрозі

На фоні атак крилатими ракетами РФ у США та Канаді прийнято рішення значно наростити можливості NORAD (Командування повітряно-космічної оборони Північної Америки), яка є об'єднаною системою аерокосмічної оборони США та Канади.

Спеціально для виявлення крилатих ракет США має намір придбати чотири загоризонтні радіолокаційні станції, а Канада - дві. Про це пише Defense One, яке поспілкувалось, як з топ-керівниками Raytheon Technologies, так й представниками повітряних сил США та міноборони Канади.

Читайте також: Південна Корея із випередженням графіку постачає Польщі САУ K9PL, подвоївши виробництво
загорзионтна радіолокація
Принцип дії загоризонтної радіолокації з відбиттям від іоносфери (Raytheon)

Враховуючи те, що на один радар необхідно виділити близько 600 гектарів, зараз оборонні відомства шукають можливість знайти такі доволі великі ділянки землі. Перші дві РЛС у США мають бути побудовані десь на північному заході країни, а у Канаді - у провінції Онтаріо.

Остаточне рішення щодо кожного місця має бути прийнято весною 2024 року. Після чого має початися процес створення майданчиків під нові РЛС. Загалом на весь 2024 рік повітряні сили США на проєктування, розробку та тестування нової системи загоризонтного виявлення запланували понад 400 млн доларів.

І, як підкреслив керівник повітряного підрозділу Raytheon Пол Ферраро, саме їх РЛС скоріш за все буде обрана. Бо "це єдиний американський радар, який відповідає всім вимогам".

Щодо самого проєкту загоризонтної РЛС від Raytheon, то у повідомленні компанії вказано, що це буде загоризонтнаРЛС нового покоління. В ній буде активно застосовані рішення на основі штучного інтелекту, машинного навчання, а адаптивна обробка сигналів та передове цифрове формування променя дозволить якісно покращити параметри виявлення цілей.

Водночас у міноброни Канади повідомили, що поки не обрали виробника РЛС. Можливо, що Оттава може звернутися за досвідом до Австралії, яка має власну систему загоризонтного виявлення Jindalee Operational Radar Network, яка зараз модернізується за проєктом Phase 6 оборонним гігантом BAE Systems.

Jindalee Operational Radar Network

Вкрай цікаво, що ще у липні 2022 року авторитетний центр CSIS у своєму детальному звіті показав, що NORAD не готовий до протидії крилатим ракетам, які можуть атакувати США та Канаду і бути запущеними РФ не лише через Північний полюс, а й з кораблів та підводних човнів у Атлантичному та Тихому океанах.

При цьому у звіті була мапа із бажаними секторами огляду РЛС, а для більш щільного радіолокаційного покриття пропонувалось створити систему радарів на аеростатах, об'єднання у єдину мережу з військовими всіх РЛС цивільної авіаційної інфраструктури, а також створення мережі акустичних сенсорів.

проєкт загорзионтних рлс сша

Також у CSIS тоді порахували у скільки обійдеться така повноцінна система: розгортання - 14,87 млрд доларів, а 20-річна експлуатація ще 17,79 млрд доларів.

Читайте також: Німеччина хоче замінити свої броньовані розвідувальні машини Fennek, які прослужили лише 20 років