xcounter
#

Німеччина хоче замінити свої броньовані розвідувальні машини Fennek, які прослужили лише 20 років

6850
Fennek
Fennek

Нова розвідувальна машина Бундесверу, яка вже має назву SpähFz NG має бути готова у доволі стислі строки

Бундесвер запланував замінити свою розвідувальну машину Fennek, яка була прийнята на озброєння у 2003 році. Це рішення прийнято попри відносно незначний строк служби самої машини. Наприклад попередник Fennek - SpPz 2 Luchs, був на озброєнні з 1975 по 2015 рік, тобто 40 років.

А заміна Fennek, яка вже отримала робочу назву SpähFz NG, має бути готова до випробувань вже у 2026 році. Перша партія з 92 машин має бути виготовлена у період 2027-2028 року, а загальне замовлення передбачає ще до 162 машин. Й таким чином Fennek цілком може бути замінений десь на своє 30-річчя служби у Бундесвері.

Читайте також: Вступ України до НАТО лише після війни стимулюватиме РФ розтягувати бойові дії — Вершбоу

Серед оголошених, хоча й доволі абстрактних вимог до SpähFz NG - висока тактична мобільність, амфібійність, сучасна розвідувальна та навігаційна апаратура, а також озброєння у вигляді 25-мм автоматичної гармати.

Збір пропозицій, як пише Soldat und Technik триватиме до листопада, а рішення щодо відбору конкурсантів буде оголошене літом-осінню 2024 року.

Fennek
Fennek

Також німецьке профільне видання вже окреслило можливих учасників тендеру. Ними можуть стати Rheinmetall з новою версією Fuchs, пропозиція від Patria, нова версія Pandur Evo від General Dynamics European Land Systems, а також SuperAV від Iveco разом з Hensoldt.

Водночас видання не зазначає можливість виходу зі своєю пропозицією конгломерату KNDS (німецького KMW та французького Nexter) з вже створеною Jaguar, яка наразі об'єктивно є найбільш сучасною спеціалізованою машиною.

Також залишається без відповіді питання, чому у Бундесвері вирішили йти шляхом повної заміни машин, а не їх модернізацією. Тим більше, цей проєкт вже реалізується для Нідерландів, які також мають на озброєнні 322 бойових розвідувальних машин Fennek.

За контрактом 2020 року розрахований до 2027 року всі Fennek нідерландських збройних сил мали пройти оновлення систем розвідки та інтеграцію системи управління та управління C4I. Вартість контракту була оцінена у 300 мільйонів євро. І враховуючи поточну вартість зброї зараз, це значно дешевше ніж замовляти розвідувальні бойові машини з нуля.

Читайте також: У РФ почали говорити про перше застосування дронів-камікадзе "Италмас" або "Герань-3"