xcounter
#

У РФ почали говорити про перше застосування дронів-камікадзе "Италмас" або "Герань-3"

11860
Дрон-камікадзе "Италмас"
Дрон-камікадзе "Италмас"

Про дрон-камікадзе "Италмас" стало відомо лише у вересні цього року, хоча його випробування йшли ще зимою, а про "Герань-3" - у РФ вперше заговорили ще минулої осені

Після оприлюднення фото з рештками двигуна типу DLE 60 нового літако-снаряда "невстановленого типу", який був збитий сьогодні у ночі, у РФ почали говорити про те, що це вперше були застосовані дрони "Италмас" або "Герань-3".

Поки ця інформація спирається лише на дописи від так званих російських "воєнкорів", в той час, коли у Повітряних силах ЗСУ повідомили, що це був дрон виробництво якого можливо здійснювати "в будь-якому гуртку авіамоделювання".

Читайте також: Як швидко Швеція перейде на Gripen E та чи дійсно від цього залежить передача старіших винищувачів до України
DLE 60

Й поки не буде оприлюдненні нові фото з уламками збитого дрона поки реальний початок використання ворогом "Италмас" або "Герань-3" знаходяться лише на рівні "можливо".

Зокрема двигун DLE 60 використовується літако-снаряді "Италмас", який розроблений компанією ZALA, що виробляє "Ланцети" та розвідувальні БПЛА. Вперше про існування "Италмас" стало відомо у вересні цього року після виходу сюжету на російському державному пропагандистському каналі.

Италмас бпла
Дрон-камікадзе "Италмас"

За заявленими характеристиками цей дрон має дальність польоту до 200 км та більшу ніж у Shahed-136 бойову частину, тобто понад 40 кг.

Відносно "Герань-3", то відносно нього інформації ще менше, його зображення не публікувались, а перша інформація про його існування у неофіційних джерелах припадає на осінь минулого року. Тоді писалось, що це менша версія так званого "Герань-2", тобто Shahed-136. А як ілюстрація здебільшого використовувалось фото ще одного російського дрона-камікадзе "Куб", також від ZALA.

дрона-камікадзе Куб
Дрон-камікадзе "Куб"

Можливо, що коли мова йшла про "Герань-3", то так у РФ намагались іменувати Shahed-131, який дійсно є меншим за Shahed-136. Але на цьому дроні використовується інший двигун.

Shahed-131
Shahed-131

Водночас чи дійсно РФ могла почати використання "Италмас" залишається під питанням. Станом на вересень був показаний лише один дрон, випробування якого тривали ще у зимовий період.

Италмас

Таким чином можливість використання ворогом поки поодиноких зразків "Италмас" існує, при цьому якраз з метою перевірки їх можливостей у реальних бойових умовах. А вже за їх результатом у РФ може бути прийнято рішення щодо виробництва дрона.

Читайте також: Показові цифри від міноборони Німеччини: скільки коштів "з’їдає" ремонт, запчастини та логістика для України