xcounter
#

У США проаналізували чи змогли б протидіяти таким же інтенсивним обстрілам крилатими ракетами, як в Україні

43938
У США проаналізували чи змогли б протидіяти таким же інтенсивним обстрілам крилатими ракетами, як в Україні

Агресія РФ проти України дала величезну кількість простору для аналізу країн власних спроможностей протидіяти такій навалі

Американський авторитетний аналітичний Центр стратегічних та міжнародних досліджень CSIS випустив вкрай детальний звіт відносно питання, а чи здатні сили США протидіяти інтенсивному застосуванню ворогом крилатих ракет.

За межі звіту було винесено питання знищення самих пускових цієї зброї, яке є основним засобом захисту США від цієї загрози, а проаналізований лише стан самої оборони від крилатих ракет. І їх висновок вкрай невтішний: протиракетна оборона США, створення якої коштувало мільярди доларів, проти крилатих ракет не спрацює.

Читайте також: Стало відомо, які саме БПЛА РФ хотіла випросити в Ірану та чи можна ставити крапку у цьому питанні

В той час, коли величезні сили пішли на створення системи оборони від балістичних ракет, для виявлення яких розгорнуті потужні радіолокаційні станції загоризонтного виявлення, а для знищення розгорнуті ракети з кінетичними перехоплювачами, значно простіші крилаті ракети є не меншою загрозою. Тим паче, що при запуску їх з підводних човнів вони становлять небезпеку для східного узбережжя США навіть при запуску на відстані 2000 км від узбережжя.

ракета калибр сша

Всі сили США за часів Холодної війни фактично спрямувало на формування NORAD - спільного з Канадою проекту розміщення радіолокаційних систем на півночі континенту. Водночас система CONAD - континентальної протиповітряної оборони була закрита у 1975 році.

система ппо сша у холодну війну

Але і система NORAD має критичні проблеми через те, що радарні пости спеціалізовані на виявленні висотних та середньовисотних цілей і мають нижчу ефективність проти низьковисотних малопомітних цілей.

А їх стаціонарне розміщення добре відомо противнику і дозволяє знайти пробіли у їх радіолокаційному полі для інфільтрації крилатих ракет. При збільшенні дальності польоту крилатої ракети до 4,5 тисяч км вони, з умовного пускового району на півночі, вже дістають до південних штатів США.

norad проти крилатих ракет

Ще одна проблема, на яку звернули увагу аналітики - покладання США у питанні протиповітряної оборони здебільшого на винищувальну авіацію. Але їх використання зав'язано на швидкість реакції, яка складається з виявлення крилатої ракети, підготовки чергових літаків до зльоту, що у будь-якому випадку займає час, а також часу, який необхідний винищувачу для перехоплення цілі та знищення.

До того ж це потребує стабільного відстежування ворожої ракети, тобто існування щільного полю радіолокаційного огляду значних територій США. Використання для цього літаків AWACS у режимі 24/7 для моніторингу у всіх напрямах просто економічно не доцільно.

AWACS E-3 Sentry
AWACS E-3 Sentry

Водночас розгорнути повноцінну оборону США від крилатих ракет цілком реалістична та посильна для Пентагону задача. З основних напрямів, які запропонував CSIS є:

  • інтеграція всіх радарів огляду повітряної обстановки та метеорадарів, які теж здатні бачити повітряні цілі, у єдину систему обміну інформацією
рлс сша
  • розгортання аеростатів радіолокаційного дозору, які мають значно кращі можливості відстеження маловисотних об'єктів
рлс сша
  • оновлення системи загоризонтного виявлення за принципом системи Jindalee Operational Radar Network, яку розгортає Австралія, у можливості якої закладено і виявлення малопомітних низьковисотних цілей
Jindalee Operational Radar Network
  • прості та масові пасивні акустичні сенсори, які встановлюються на вже існуючи щогли від телевеж та мобільного зв'язку
  • загальна інтеграція всіх систем виявлення у загальну цифрову систему із багаторівневим автоматизованим, за рахунок машинного навчання, виявленням, ідентифікацією, супроводженням та розподіленням цілей для мінімізації фактору людської помилки
ппо сша проект

Вартість створення такої системи оцінена у 14,87 млрд доларів, а 20-річна експлуатація у 17,79 млрд доларів. І вона стосується лише створення системи огляду, а не засобів знищення.

Також докладаємо повний звіт CSIS.

Читайте також: Оголошено скільки саме ЗРК NASAMS отримає Україна та чи будуть це нові або вживані комплекси