xcounter
#

Як швидко Ізраїль та США хочуть побудувати завод для виробництва ракет до "Залізного купола"

4436
Фото: Rafael
Фото: Rafael

У RTX наголошують, що Raytheon та Rafael мають вже понад десять років досвіду співпраці у проєкті "Залізний купол", він же Irone Dome

Американська компанія RTX вчора, 26 жовтня, оприлюднила офіційне повідомлення в якому йдеться, що її підрозділ Raytheon спільно з ізраїльською компанією Rafael Advanced Defense Systems домовилися побудувати виробниче підприємство, яке буде виготовляти ракети Tamir та її американський варіант SkyHunter для системи "Залізний купол" (Irone Dome).

У створення нових виробничих потужностей компанії загалом мають інвестувати 33 млн доларів, будувати об’єкт планують розпочати вже до кінця року, а виробництво ракет має стартувати у 2025 році — тобто максимум на будівництва заводу має піти трохи більш як два роки, розповідають у RTX.

Читайте також: США показали відео з B-52, як китайці на своїй копії Су-27 небезпечно близько пролетіли повз бомбардувальник

Для реалізації проєкту сторонами було створено спільне підприємство Raytheon-Rafael Area Protection Systems, завод буде побудовано в Іст-Камдене, що у штаті Арканзас.

У RTX відзначаються, що на побудованих потужностях будуть виготовляти ракети "як для Корпусу морської піхоти США, так і для інших союзників". Президент підрозділу Land & Air компанії RTX Том Лаліберті відзначив, що новий об’єкт стане "першим універсальним виробничим об’єктом у США, який допоможе підтримати збройні сили і союзників по всьому світу за допомогою високоефективної ракети протиповітряної оборони".

Разом з тим, у виданні AP відзначають, що за даними представника RTX Джефа Шокі на початковому етапі завод буде виробляти близько 325 ракет SkyHunter на рік і зрештою від 1000 до 2000 ракет Tamir на рік.

У контексті цієї новини варто передусім згадати, що те ж спільне підприємство Raytheon-Rafael Area Protection Systems було створене доволі давно — ще понад три роки тому, влітку 2020 року.

Нагадаємо, що США розглядали систему "Залізний купол" як тимчасове рішення, поки вони створюють власний комплекс у рамках програми Indirect Fires Protection Capability (IFPC). Першу батарею Irone Dome американські військові отримали у 2020 році, другу — у 2021, водночас нещодавно стало відомо, що США відправлять Ізраїлю назад ці дві батареї, таку інформацію підтвердив зокрема бригадний генерал ПС США Пет Райдер.

Водночас щодо американської версії ракети Tamir під назвою SkyHunter, то вона використовується у комплексі Medium-Range Intercept Capability (MRIC), який використовують американські морські піхотинці і який побудований на основі ізраїльського Irone Dome.

Читайте також: Україна отримає запаси критично важливих ракет, щоб відбивати атаки РФ з повітря