xcounter
#

Перша за межами Ізраїлю: коли система ППО "Залізний купол" з’явиться в США

1262
Перша за межами Ізраїлю: коли система ППО "Залізний купол" з’явиться в США

Американська компанія Raytheon Technologies та ізраїльська Rafael Advanced Defense Systems організували спільне підприємство зі створення системи протиракетної оборони "Залізний купол"

Нове партнерство отримало назву RRAPS (Raytheon-Rafael Area Protection Systems). Згідно з інформацією від Rafael, у рамках спільного виробництва, окрім власне систем "Залізного купола", буде також створено протиракети SkyHunter – американський варіант протиракети Tamir. Вони здатні перехоплювати крилаті ракети, збивати безпілотники та протистояти іншим загрозам.

Читайте також: На ДП "Львівський радіоремонтний завод" освоєно ремонт вже 30 видів техніки ППО (фото)
Rafael і Raytheon Technologies будуть створювати "Залізний купол" для США

Армія США обрала "Залізний купол" як тимчасову систему для протидії крилатим ракетам, тоді як в країні продовжують створювати власну систему захисту Indirect Fires Protection Capability (IFPC) для протидії ворожим ракетам, безпілотникам, артилерії й мінометам.

Наразі Конгрес доручив придбати дві батареї ізраїльської системи для того, щоб "закрити" недоліки в протиракетній обороні. Ще дві придбають у тому випадку, якщо військові не матимуть успіхів у розробці систем в рамках програми IFPC. Це буде перший "Залізний купол", розташований за межами Ізраїлю.

Система ППО

Але в цьому всьому є цікавий нюанс. Поки військові США стверджують, що системи “Залізного купола” не будуть закуповуватися як частина програми IFPC, офіційні особи в США все ж таки розглядають інтеграцію деяких систем ізраїльського "купола" в кінцеве рішення.

Стверджується, що перші системи ППО "Залізний купол" США отримають вже до кінця 2020 року. Водночас деякі законодавці впевнені, що США повинні передусім розташувати такі системи на Близькому Сході з огляду на необхідність захисту від Ірану та його прибічників.

Зазначимо, що Rafael і Raytheon вже давно співпрацюють у розробці й виробництві системи "Залізний купол", яка широко застосовується в Ізраїлі. Як стверджують у Rafael, ця система є "найбільш використовуваною у світі з більш як 2500 операційними перехопленнями та коефіцієнтом вдалих перехоплень у більш як 90%".

Читайте також: Олег Коростельов: Україна здатна розробити власний комплекс ППО з дальністю 100 км за кілька років