xcounter
#

Олег Коростельов: Україна здатна розробити власний комплекс ППО з дальністю 100 км за кілька років

3264
Україна здатна створити власний ЗРК
Україна здатна створити власний ЗРК

На думку Генерального директора - Генерального конструктора ДержККБ "Луч", вартість подібної розробки складе $30-50 млн

Олег Коростельов вважає, що Україні вже зараз потрібно почати розробляти власний зенітно-ракетний комплекс великої дальності (близько 100 км).

Причина досить проста - хоч наразі Україна і володіє значною кількістю комплексів ППО і ракет до них, їм усім вже понад 30 років. Ракети поступово виходять з ладу й вічно продовжувати терміни їх придатності не вийде.

Читайте також: КБ "Луч" розробило проект нового ЗРК середньої дальності на основі доопрацьованої ракети комплексу "Вільха"

"Тому розробляти свій комплекс потрібно не просто тому, що нам, мовляв, потрібен свій комплекс, а тому, що потім ми можемо опинитися взагалі без комплексів.

А ви знаєте, скільки коштує нормальний комплекс, "Петріот" (мається на увазі американський ЗРК MIM-104 Patriot) наприклад. Це величезні гроші", - відзначив Олег Коростельов.

ЗРК MIM-104 Patriot
ЗРК MIM-104 Patriot

На його думку, Україна повинна орієнтуватися на створення власного ЗРК по замкнутому циклу, щоб не залежати від інших держав.

ЗРК
Візуалізація перспективного українського ЗРК середньої дальності "Дніпро", який має багато схожих рис з проектом від КБ "Луч"

"В Україні є хороші системи локації, тобто станції виявлення і цілевказівки, системи радіокорекції, станції забезпечення командної системи управління ракетою, ну і, відповідно, приймальна частина, яка повинна знаходиться на ракеті та знову такі головка наведення (ГСН)", - зазначив Генеральний конструктор-Генеральний директор.

Р-27
Зенітна ракета Р-27 серійно виготовляється на ДАКХ "Артем"

"Ось ці елементи високої технології й дають підстави говорити, що ми здатні зробити свій стокілометровий комплекс. Технічне завдання, аванпроекти й так далі. Це все є, і ми рухаємося (далі). Питання тільки в фінансуванні", - додав він.

За підрахунками вітчизняних фахівців, орієнтовна вартість розробки складе від $30 до 50 млн.

"Розробити такий комплекс можна за 40-50 мільйонів доларів. Ми готові це зробити. Але для цього повинна бути воля - політична, фінансова та воля генерального замовника (Міноборони)", - наголосив очільник ДККБ "Луч".

РСЗВ
Коригована ракета РСЗВ "Вільха" калібру 300 мм

Порівняно невелика ціна зумовлена тим, що більша частина потенційних елементів нового комплексу вже виробляється в нашій країні.

"У цьому випадку, коли ми говоримо про такий комплекс, ми говоримо про ракети залпового вогню, тобто "Вільху".

Вона має приблизно потрібний калібр, вона має приблизно потрібну вагу, дальність.

І ми готові її забезпечити головкою (ГСН) при відповідній системі наведення і розробити, виготовити комплекс ППО на 100 км", - відзначив Олег Коростельов.

"Це абсолютно реально. Для цього потрібно, за нашими підрахунками, близько 2-2,5 років. Тобто приблизно той час, який у нас пішов на "Нептун", - наголосив він.

Читайте також: Вертикаль нового класса: возможности создания украинского ЗРК. ч.2